De beste kaneelrollen ooit


Herken je dat gevoel? Tijdens een vakantie ontdek je iets zo verrukkelijk dat het in je gedachten blijft hangen, en je vastbesloten bent om het recept te achterhalen. Voor mij waren dat ongetwijfeld de kaneelrollen van Braud & Co. Deze geweldige bakkerij is eerst en vooral ééntje om op je bucketlist te zetten. Naast geweldig brood én top viennoiserie moet je er gewoon eens van de sfeer gaan proeven of liever in de rij gaan staan voor hun ‘cinnamonrolls’. Tijdens onze reis naar IJsland hadden we het geluk om zowel aan het begin als aan het einde van onze trip in Reykjavik te verblijven. En ja hoor, ik bracht meerdere bezoekjes aan Braud & Co.

Helaas konden de kaneelrollen hier niet tippen aan die van de IJslanders. Ik ging dus op zoek naar het recept. Na een korte zoektocht stuitte ik op een ‘ambachtelijke maar geweldige’ YouTube-filmpje van en een Instagram-post van Braud & Co, waarin ze hun grote geheim onthulden. Noem het liever geheimen want drie ingrediënten verrasten mij: geen melk maar water, ultrafijne bloem (zoals pizzabloem) en marsepein. Vol vreugde begon ik te experimenteren en met succes! Het resultaat benadert haast de smaakbeleving van afgelopen zomer. Wacht dus niet te lang een recept om uit te proberen én voorzie voldoende tijd.

Wat heb je nodig voor 12 kaneelrollen?
Voor het deeg:
750 gram pizzabloem (type AA)
1 blokje verse gist
300 gram lauw water
112 gram suiker
112 gram boter, gesmolten
1 theelepel zout
1 ei
Voor de vulling:
250 gr marsepein
250 gram boter, op kamertemperatuur
250 gram bruine suiker
20g kaneel
Voor het glazuur:
1 eidooier
Veel bloemsuiker

Extra tips :

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Hou rekening met deze planning
Dag 1 : Maak deeg en vulling. Reken hiervoor op een uurtje werk en 3 uur rijstijd.
Dag 2 : Maak en vul de kaneelrollen, voorzie twee uur rijstijd en 25 minuten baktijd

Hoe ga je te werk?
Los het blokje gist op in het lauwe water, meng goed tot het mengsel wat schuimig wordt.
Meng de bloem met de suiker en voeg het gistmengsel en het ei toe.
Doe er blokjesgewijs de zachte boter bij (de boter hoeft niet gesmolten te zijn) en het snuifje zout bij.
Meng minstens acht minuten met de keukenroboot
Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats ongeveer twee uur rijzen, of totdat het in omvang is verdubbeld.
Terwijl het deeg rijst, maak je de vulling door de zachte boter, de marsepein, de bruine suiker, de kaneel te mengen tot een glad mengsel.
Zet het deeg een nachtje in de koelkast.

Laat het boterkaneelmengsel op kamertemperatuur staan (anders wordt het te hard)
Haal na je verdiende nachtrust het deeg uit de koelkast.
Rol het gerezen deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een rechthoekige lap van ongeveer 30×40 cm. Hoe dunner, hoe meer rolls je zal hebben
Verdeel de kaneelvulling gelijkmatig over het deeg. Dit is geen sincure maar neem er gerust je tijd voor.
Rol het deeg strak op vanaf de lange zijde, zodat je een lange rol krijgt.
Snijd de rol in 12 plakken van ongeveer 2,5 cm dik. Maak het uiteinde van de rol vast aan de rolletjeszijde. Op deze manier verkrijg je echt het effect van een roll.
Neem 2 bakplaten en bedek ze elk met een bakpapier.
Leg ze met de rolletjeszijde op de bakplaat en druk ze wat plat.
Wees geduldig en laat de kaneelrollen nog twee uur rijzen op een warme plek in huis of bij voorkeur in een oven van 30 graden.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Strijk de kaneelrollen in met wat eigeel en bestrooi met poedersuiker.
Bak de kaneelrollen in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Heb je een stoomoven, geef dan zeker een stoomstoot of wat stoom in het begin van het bakproces.
Serveer warm en geniet van je heerlijke zelfgemaakte en beste kaneelrollen van de hele wereld.

Geef een reactie