De schoon talloorkes van IJsland

Magisch, wondermooi, adembenemend,…..superlatieven schieten te kort om onze roadtrip door IJsland te omschrijven. De beklijvende watervallen, uitgestrekte gletsjers, verrassende maanlandschappen en vooral het magische noorderlicht hebben zo’n diepe indruk achtergelaten dat ik je ten stelligste aanraad om snel of ooit een reis naar IJsland te boeken.. Wat je waar en wanneer bezoekt, laat ik over aan de vele reisgidsen die er bestaan. Ik concentreer mij liever op de belangrijkste (bij)zaken in ’t leven : schoon talloorkes en leuke eetadresjes. Ik stopte ze voor jou in een smakelijk overzicht. Het is een ‘voor elk wat wils’-collectie geworden van de beste kaneelrollen tot coolste hotdogs, van korte keten-tomaten tot het enige IJslandse sterrenrestaurant. Stuk voor stuk inspirerende adresjes om te onthouden om op je bucketlist te zetten….

Stippel in Reykjavik je eigen foodtour uit
Reykjavik is ‘een zakdoek groot’ en ideaal om te voet te verkennen. Met deze foodstops kan je jouw stadstour nog smakelijker maken :
Begin je dag in stijl én ga kaneelrollen halen bij BRAUD&CO. Deze bakkerij is echt fantastisch en heeft maar liefst zes vestigingen in de hoofdstad. Het is een understatement te stellen dat hun kaneelrollen buitengewoon zijn. Ik zou er zo ’t vliegtuig voor nemen en de bakkerij leegkopen. Sla dus zeker een voorraadje én probeer ook hun Deens roggebrood. Vergeet er zeker ook niet te genieten van het coole interieur én de aantrekkelijke gevel.

Eet zeker geen hotdog bij Pylsur! Sinds Bill Clinton het de beste hotdogs noemde, staat dit kraam – wat onterecht- in elke toeristische gids. Het is er lang wachten én de hotdogs hebben echt geen smaak. Ga liever een hotdog halen bij Viking Hot Dog. Daar heb je niet alleen keuze uit verschillende hot dogs, ze hebben er ook veggie opties. In Reykjavik vind je ze aan de Hallgrimskirkja.

Aan hippe koffiebars is er geen gebrek in Reykjavik. Zet Mokka Kaffi of IDA zeker op je route voor een korte stop. Trek wat meer tijd uit voor een bezoekje aan Cafe Babalu. Zelden zag ik zo’n fijn interieur. Het deed mij wat denken aan het legendarische Gentse café ‘the Pink Flamingo’. Brocante, verzameling van curiosia waar menig rommelmarktbezoeker stikjaloers op zou zijn. Loop er zeker ook rond, ga boven de leuke muurschildering bewonderen en ga er zeker naar ’t toilet op het gelijkvloers (maar ik verklap niet wat je zal te zien krijgen).

Sluit de dag af met een bezoekje aan leuke foodhall waar je verschillende restaurants onder één dak vindt. Er zijn er een vijftal in Reykjavik. Wij deden Hlemmur aan het begin van onze trip en sloten onze reis af bij Posthus. Beide zijn sterk aan te bevelen én totaal anders qua aanpak en aanbod. Het is er gewoon leuk om zoveel wereldkeukens onder één dag te hebben.

Boek een tafeltje bij Dill
‘New Nordic Cuisine hors categorie’ dat is de korte samenvatting van ons bezoek aan Dill, het enige Michelinrestaurant van IJsland. Wij hadden er zonder overdrijven één van de beste tafelklapjes ooit. Noem liever een stevige tafelklap want hun 15-gangenmenu blies ons helemaal uit onze sokken.
Geheel volgens de New Nordic Cuisine traditie werken ze bij Dill enkel met seizoensgebonden IJslandse ingrediënten. Chef Ragnar Eiriksson combineert traditie en innovatie magistraal op jouw bord. Het ajuintaartje met wortel en het dessert op basis van aardappel benaderde de smaakperfectie. Verder geef ik nog een dikke duim voor hun ongedwongen aanpak, knap huislijk interieur én bijzonder aangename bediening. Extra tip hier : boek op tijd (een paar maand op voorhand) want Dill is terecht populair.

Proef de typische IJslandse kost
Geen betere manier om IJsland beter te leren kennen, is het proeven (of toch ten minste proberen 😊) van de typische ingrediënten én gerechten. Dit zijn alvast ‘mijn aanraders’. Andere typische ingrediënten (als gedroogde vis, gefermenteerde schapenkop) hebben dit lijstje niet gehaald.
Skyr is een dikke, romige, enigszins zure yoghurtachtige kaas die rijk is aan eiwitten. Het wordt vaak gegeten als ontbijt of als snack, vaak met bessen en honing. Aan smaken en groottes in Ijsland geen gebrek. Let ook op als je melk koopt want die hebben ze in verschillende dikte – van vast als yoghurt tot vloeibaar als onze melk. Best verrassend!
Lamsvlees IJsland staat bekend om zijn hoogwaardig lamsvlees. Probeer gerechten zoals “hangikjöt” (gerookt lamsvlees) of “kjötsupa” (lamsvleessoep). Of ga voor een lokaal stukje lam uit de supermarkt. Echte goei vlezekes.
Plokkfiskur is een romige visstoofpot gemaakt van verschillende soorten witte vis, aardappelen, uien en bechamelsaus. Het wordt vaak geserveerd met roggebrood. Ik proefde dit nationaal gerecht én was blij verrast.
Rúgbrauð is de Ijslandse variant van roggebrood. Het is een dicht, donker brood dat langzaam wordt gebakken in de grond met geothermische hitte. Het wordt vaak gegeten met boter, gerookte vis of kaas. Qua smaak ligt het wat tussen roggebrood en peperkoek.
En eet geen walvis! Vergeet de wilde verhalen, walvis is geen streekproduct. Het is eerder een mythe, in het leven geroepen om toeristen aan te trekken. De ‘echte Ijslander’ eet alvast geen walvis. Meer nog, in Husavik hebben de restaurants dit bordje hangen ‘Meet them, don’t eat them’. Een bijzonder geslaagde slogan vind ik zelf om toeristen duidelijk te maken dat walvissen op hun mooist in zee én niet op je bord zijn.

Ga extreem lokaal
IJslandse tomaten?! Ze bestaan, ze zijn lekker en waarschijnlijk zijn ze gekweekt Fridheimar. Deze tomatenkweker is uniek in zijn soort. Het is een kwekerij en een restaurant in één. Ze kweken het hele jaar door en halen de energie voor het verwarmen van de serres gewoon uit de grond. Als je een bezoekje plant – wat ik zeker aanbeveel- sla je best het eerste ‘te commerciële’ deel snel over. Ga wat verder en stap naar de gezellige wijnbar. In deze ‘verbouwde serre’ is het echt leuk zitten. Tussen druivelaars kan je genieten van een uitgebreide ‘tomatenkaart’. Van soep tot dessert spelen hun tomaatjes er de hoofdrol. De soep is warm aan te bevelen. Het dessert – een cheesecake met tomaat- zag er veelbelovend uit maar viel minder in de smaak. Zeker niet te pruimen was het tomatenbier.
Een ander topvoorbeeld van korte keten vind je in Myvattn (Noord-Ijsland) bij Vojafjos. Dit melkveebedrijf maakt korte keten heel tastbaar. Vanop je tafel heb je een doorkijk naar de stallen en de weilanden. Alle zuivel die op tafel komt- van mozzarella tot kruidenkaas is huisgemaakt. Het is er leuk zitten én de talloorkes waren één van de mooiste van onze reis. Je keuze maken uit de uitgebreide menukaart wordt er beslist een uitdaging.

Geniet van de invloed van Uncle Sam
Door zijn unieke ligging – tussen Noord-Amerika en Europa- zijn de invloeden van beide continenten heel goed merkbaar. Zo vind je in de supermarkt een mooie mix van Europese én Amerikaanse producten. De meerderheid van de eetgelegenheden zijn Amerikaans geïnspireerd zijn. Aan hamburgers, spare ribs, soft icecream en happy hours is er dus zeker geen gebrek. Doe je tijdens je tocht ook het noorden aan, boek dan zeker een tafeltje bij het Backpackers Café in Akureyri. Zoals de naam al doet vermoeden is het een echt reiscafé annex restaurant. Profiteer van het Happy Hour en ontdek één van de geweldige hamburgers. Zowel de meaty als de veggie variant zijn aan te bevelen.
In het mooie Sydisfjordur (in het oosten van het eiland, met het mooie kerkje en de regenboogstraat) gingen wij – op aanraden van een sympathieke Amerikaanse- eten bij El Grillo . En ja hoor, ze had gelijk. De spare ribs waren ‘amazing’ en de geur die ik het restaurant hing zal ik mij nog lang herinneren. De bierkaart was er verder ook zeer uitgebreid. Een aanrader dus.

Proef de 20 biertjes die IJsland rijk is
Onherbergzaam kan je in IJsland letterlijk nemen. Een cafécultuur hebben of kennen ze nauwelijks. Alcohol wordt er enkel verkocht in staatswinkels. In horecazaken kost alcohol haast het dubbele dan bij ons. Een avondje ‘wijnen’ kost je dus handenvol geld. Af en toe een lokaal biertje proeven is dan weer wat ‘betaalbaarder’. Op onze rondrit kon ik meerdere lokale biertjes proeven. Ze zijn – naar Belgische normen- best ok maar geen hoogvliegers. Twee adresjes om te onthouden : Husavikol, een coole brewpub van microbrouwerij öl in Husavik . Fans van Brewdog kunnen ook hun hartje ophalen in Brewdog cafe in Reyjavik.

Kortom zet een reis naar IJsland gewoon op jouw bucketlist!

Geef een reactie