Het Hof van Lier, mijn verborgen parel

Als er een editie van ‘Hidden Secrets’ van de Denderstreek zou bestaan, moet het Hof van Lier er beslist in. De liefde voor deze unieke locatie begon 2 jaar geleden met een simpel brood. Via via hoorde ik dat er in een op hout gestookte oven weer brood gebakken werd. Ik bestelde er eentje en bleef er hangen. Dat hangen kan je er letterlijk nemen want ’t Hof van Lier is meer dan een bakkerij. Het is de in al zijn glorie herstelde boerderij van het kasteel van Zandbergen. Je kan er logeren in de super de luxe b&b, paardrijden, gezellig een glas drinken en zelf je groentjes plukken. Genoeg stof voor een mini reeks over het Hof van Lier….

Op de sofa met de graaf  Sinds mijn copine, Ilse de algemene leiding voor haar rekening neemt , heb ik nog meer redenen om af te zakken naar deze geweldige plek. Onlangs regelde ze een gesprek met de bezieler van het project, Graaf Jacques Delalaing. 2 Cornetjes (die heerlijke biertjes, weet je wel) later was ik een fantastische ervaring rijker. Ik leerde zijn visie achter het Hof van Lier kennen en had een top -tafelklap-ervaring.

Nieuwe bestemming

Het Hof van Lier maakt deel uit van het kasteel van Zandbergen. Het adellijke geslacht De Lalaing heeft er al eeuwen hun vaste stek. Tot begin jaren ‘80 huisde er een restaurant maar nadien raakte de boerderij wat in verval. Een paar jaar geleden maakten Graaf en Gravin er een persoonlijk doel van om de boerderij weer een duidelijke bestemming te geven. De lokale gemeenschap samenbrengen was van meet af aan het uitgangspunt. Naast mensen dichter bij elkaar brengen, wou de graaf met dit initiatief ook mensen dichter bij het de natuur brengen.

Lokaal, korte keten

“Dat dichter kan je bij het Hof van Lier haast letterlijk” nemen vertelt de graaf. Wij hebben al een mooi korte keten aanbod maar willen dit in de toekomst alleen maar uitbreiden. Onze zelfplukboerderij is een eerste belangrijke pijler. Het is een mooi voorbeeld van CSA (Community Supported Agriculture) waarbij je via een abonnement zelf je groenten en fruit kan plukken. Daarnaast zijn wij onder impuls van Ilse ook gestart met het maken van eigen producten. De daslookpesto was al een eerste succes. Er volgt nog een kaas met daslook en ik zit ook gebrand om een eigen bierproject met een lokale brouwer. Kortom nog veel wilde plannen om de streek en en zijn producten centraal te zetten.

 

 

Geef een reactie