Erwtjes, knollen & shiitakes

Voor deel 3 over het Hof van Lier neem ik jullie graag mee naar Erwtjes & Knollen, de zelfplukboerderij van het domein. Voor wie niet vertrouwd is met deze term : zelfplukboerderij is de Nederlandse benaming van CSA (Community Supported Agriculture). Bij deze vorm van landbouw betaal je jaarlijks een bijdrage en krijg het recht om letterlijk de vruchten te plukken van wat de boerderij voortbrengt.

Boerin Laura leidt bij Erwtjes & Knollen alles in goede banen. Na haar studies wou ze liefst zo dicht mogelijk bij de natuur staan. “Op ’t veld moet je alles gebruiken : je hoofd, je handen en vooral beiden goed laten communiceren met elkaar” vat ze mooi samen. “Onze aandeelhouders zijn heel divers en komen oogsten wanneer het hen past. Dat laatste kan je letterlijk nemen want Erwtjes en Knollen heeft geen openingsuren. Iedereen komt wanneer het hen uitkomt en kiest uit het seizoensaanbod. Af en toe organiseren wij ook een leuke activiteit. Zo hebben wij vorige week samen prei geplant. Geweldig was dat”, gaat Laura verder. “Bij Erwtjes & Knollen bieden wij een mooi aanbod van lokaal en biologisch geteelde groenten en fruit. Je hebt als het ware de voordelen maar niet de nadelen van een echte moestuin.”

Verderop  in het naaldbos van het kasteel heb je de shiitake kwekerij van Bart. Het was een dorpskruidenier die hier lang geleden kerstbomen plantte. Toen hij stopte met de zaak, bleven de bomen groeien en zie je nu het resultaat. Dit naaldbos gecombineerd met  de aanwezigheid van eikenhout, zorgen voor een ideale kweekomgeving voor shii-takes. De opbrengst is echt weersafhankelijk. Hoe vochtiger het weer, hoe beter de shiitakes groeien.” Dat de shii-takes ze lekker en uniek zijn, kan ik alleen maar bevestigen. Ilse, de gastvrouw van de B&B serveerde ze lekker gebakken op een boterham met de huisgemaakte daslookpesto en verse ricotta. Een geweldige combinatie als je het mij vraagt.

Praktisch vind je alle info op deze websites :

Brood & bed van ’t Hof Van Lier 

De zelfplukboerderij Erwtjes & Knollen

Shiitake kwekerij van Bart Vinck : Shii-take.be