Berlijn hip & toch gewoon in 7 tips

De opmerking : “Berlijn, da’s echt iets voor jou daar moet je beslist heen” kreeg ik wel vaker te horen. Wel, ik moet mijn vrienden gelijk geven want de stad is echt op mijn lijf geschreven. Op vlak van horecazaken lijkt het wel een pretpark. Het veggie-aanbod is er buitengewoon en veel zaken lijken wel uit een stijlgids weggelopen te zijn. Ik had er een zo’n geweldige tijd dat mijn smartphone er serieus overuren draaide….

De mooiste beelden heb ik voor jullie verwerkt in deze 8 tips :

Het fietstochtje naar Tempelhof, de oude luchthaven – die ooit van strategisch belang was voor het overleven van West-Berlijn – is tegenwoordig een oase van rust. Zalig was het om er met de fiets op de tarmac te rijden en je even ‘vliegtuigje’ te voelen. Deze open ruimte in de stad gaf mij bijzonder veel zuurstof en inspiratie. Ook de vele picknick – en barbecueplekjes en de leuke volkstuintjes waren het zien waard.

Aan de Berlin Wall Memorial kan je de impact van de Berlijnse Muur nog echt voelen. Een groot deel van de muur bleef er intact en maakt deel uit van een mooi openlucht museum. Je komt er te weten hoe de muur letterlijk door huizen gebouwd en leert er hoe inventief bewoners waren om tunnels onder de muur te graven. Verken zeker ook de buurt want ook hier vind je fantastische winkeltjes.

Ga een ijsje eten bij Fraulein Frost. Eenvoud siert ook in deze zaak. Het interieur is minimalistisch maar door het juiste kleurgebruik bijzonder vrolijk. Kiezen is er een opgave en hun ‘Kugeln’ zijn mega. Hun gorgonzola – peren ijs interesseerde mij wel maar uiteindelijk ging ik voor hun ‘witte chocolade – rote Grutze – creatie. Zzzzallig. De proef-lik-beurt bij manlief en dochters (hun ijsjes hé) vielen bijzonder in de smaak.

Hou je smartphone steeds bij de hand want Berlijn is 100% Instagramfriendly . Graffiti is er een kunstvorm en doet de stad echt opfleuren. Leuke zaakjes spotten en fotograferen kan je er uitgebreid doen. Ga zeker binnen bij Katie’s Blue Cat en let op de verse bloemen die je haast in elke zaak op tafel vindt. Groene elementen verwerken is er een tweede natuur geworden.

Neem de bus en zoek (letterlijk want het is een lange zoektocht geweest) naar Teufelberg. Dit voormalig spionagestation uit de Koude Oorlog is nu een cultoord. Ooit hadden projectontwikkelaars met deze site wilde plannen maar na hevig protest kwam er niets van in huis. Omdat het nog geen andere bestemming kreeg, werd het een toevluchtsoord voor anarchisten en kan je dit alternatief pretpark bezoeken. Helaas was de topattractie (de toren met een mooi zicht op Berlijn) gesloten. Ondanks dit is Teufelberg een bezoekje waard en hadden onze dochters  er de beste ‘selfie’ tijd van hun leven.

Geniet van een hippe én overdekte markt en bezoek de Markthalle en doe je nadien te goed aan echte Duitse kost. In het naburige eetcafé is de tijd wat blijven stilstaan en kan je in een mooi kader genieten van een grote Duitse pint bier en  een stevige maaltijd.  De mega schnitzel met Bratkartoffeln und Salat en de ‘Spatzle “ met kaas en spek hebben ons echt gesmaakt.

Eindig jouw citytrip in stijl en bezoek The Monkey Bar. Deze skybar is wel één van de mooiste die ik ooit zag. Op 10 hoog heb je naast een geweldig interieur ook zicht op de Berlijnse dierentuin. Met wat geluk zie je de apen geweldige toeren uithalen.  Stap ook de andere kant op en schuif aan tafel bij Neni. Het interieur is zonder overdrijven één van de mooiste die ik ooit zag. Alles draait er rond ‘Balagan’ wat vrij vertaald kan worden als sympathieke chaos. Gerechten worden er gezellig gedeeld en de keuken van het Midden-Oosten dient er als inspiratie. De binnenkomertjes in de vorm van hummus, flat bread, falafel en heerlijk spinazie slaatje waren fantastisch. En van pulled beef sandwich heb ik letterlijk duimen en vingers afgelikt.