Hygge? Hoor je het in Keulen – al zou het hier beter Kopenhagen zijn – donderen? Geen probleem! Hygge is een Deens begrip dat je in het Nederlands het best vertalen als ‘gezelligheid’. Het is het totaalplaatje van leuk gezelschap, veel sfeer en een warm interieur met veel kaarsjes, bloemen en natuurlijke materialen.
Dat je ook bij eten en drinken deze gezelligheid kan doortrekken, bewees onlangs Caroline van Avocado van de Duivel. Ze organiseerde een ‘hygge’ workshop en bracht met kleurrijke gerechten bijzonder veel sfeer op tafel. Wat je serveert is niet zo belangrijk, zolang jij het maar lekker vindt en het vooral gezellig deelt met jouw vrienden. Ik was alvast verkocht bij het zien van de foto’s en plande zelfs een ‘hygge’ dinertje.
Dit is alvast mijn handleiding :
4 tips om ‘hygge’ boodschappen te doen :
- Vertrek met een idee en niet met een boodschappenlijst. Laat je (seizoens)inspiratie de vrije loop!
- Trek op een zonnige dag naar de plaatselijke markt en kies er het mooiste seizoensfruit – asperges, aardbeien en verse erwtjes – uit.
- Ga voor de lokale speciallekes : koop dippers bij de Griek, brood bij de Turkse bakker en mozzarella bij de Gentse Italiaan (Cuori di Puglia)
- Voorzie tijd om een gezellig terrasje te doen.
Koken is pas helemaal hygge door deze 4 tips:
- Duik in een paar oude kookboeken om inspiratie op te doen. Hou het enkel bij ideeën opdoen en pas aan waar nodig.
- Installeer je op een zonnige plek in de tuin en begin met de grote ‘groentenschoonmaak’
- Bereid zoveel mogelijk voor zodat je de dag zelf enkel hoeft te dresseren en te serveren.
- Maak van het pluizen van de erwtjes jouw zen-moment
Helemaal ‘hygge’ met deze serveertips :
- Duik ‘den hof’ in en ga op zoek naar verse kruiden en bloemen.
- Voorzie een buffettafeltje of gebruik een leuke plek in jouw keuken om het buffet uit te stallen.
- Zoek leuke borden en serveerschalen uit. Ik doe in dit geval altijd een beroep op mijn uitgebreide kringwinkelcollectie.
- Plaats lekker veel kaarsjes en bloemenvaasjes op tafel.
- Dresseer samen met jouw gasten de borden. Zo kom je tot interessante composities. Kijk bijvoorbeeld naar de gestylde asperges, ham en ei.
- Voorzie wijn, bier en infused water. GENIET met de de grote G!
Tot slot nog een receptje dat je binnenkort beslist eens moet proberen…
Burrata met erwtencrème en verse kruiden
Wat heb je nodig?
2 bollen verse burrata
400g diepvrieserwtjes
20g olijfolie
500g verse doperwtjes
3 kleine ajuinen
1 bokaal kalfsfond
Peper
Zout
4 takken verse munt, 4 takken basilicum
1 kl wasabi
Hoe ga je te werk?
Snij de ajuin in fijne ringen.
Stoof de ajuin aan in wat boter en voeg de diepvrieserwtjes toe.
Laat het even stoven, voeg de (kalfs)fond toe en laat het in 15-tal minuten verder pruttelen.
Voeg de verse munt- en basilicumblaadjes, de wasabi en kruid af met peper en zout. Mix tot je een gladde saus bekomt.
Zoek een leuk plekje uit en maak tijd voor het pluizen van de verse erwtjes. Ik vind dit zonder overdrijven een bijzonder rustgevend moment.
Blancheer de verse erwtjes een 3 tal minuten in licht gezouten water.
Zet de erwtencréme en de verse erwtjes koud weg en haal ze net voor serveren uit de koelkast.
Zoek een leuke schotel uit en begin met de erwtencrème.
Plaats de uitgelekte burrata in het midden en werk af met de verse erwtjes en wat olijfolie.
Zó uitnodigend! 🙂