Over bier en brunch

Met bier kan ik een ganse avond vullen. Allez toch met het “klappen” erover. Ik noem mezelf een echte bierliefhebber. Voor mij geen zoete kriek naar een stevige trappist. In tegenstelling tot mijn vriendinnen, geef ik meestal de voorkeur aan een fris biertje en laat ik het glas witte wijn vaak aan de kant staan. Om het in Sofie Vanrafelgems termen te zeggen, ben ik geen WWW (WitteWijnWijf) en vind ik dat vrouwen bier moeten leren drinken.

Sofie heeft de voorbije jaren een mooi parcours afgelegd. Als internationaal gerenommeerd biersommelier zet ze bier letterlijk en figuurlijk op de kaart. Ze vertelt niet alleen het verhaal maar zoekt ook naar leuke concepten om bier toegankelijker te maken. Onlangs ging ik haar nieuwste telg Beer & Brunch uittesten.

Na een echte ‘route touristique’ doorheen de Vlaamse Ardennen stond om half elf ons eerste biertje klaar. Sofie gaf er ook een deskundige uitleg bij en wij waren vertrokken voor een verrassende voormiddag. Geef toe, als je aan brunchen denkt, associeer je er niet meteen bier bij. Dat is nu net wat Sofie wel tracht te doen. Ze stapt hiervoor af van het conventionele – lees klassieke bieren in nog klassiekere glazen – en kiest bewust voor kleinere brouwers en stijlvolle kleine glaasjes.

Deze try-out bracht mij niet alleen leuke bierideetjes maar gaf mij ook wat extra brunchinspiratie. De start werd niet gemist met kleurrijke ‘plankjes’ met fruit, kaas en vleeswaar. De eimuffin met spinazie was zeker te onthouden en de bruschetta met ricotta en gekaramelliseerde ananas staat met stip op mijn to do-lijst genoteerd. Verder leuk te vermelden was het dessert : vers gebakken Luikse wafels op een torentje geserveerd en aan tafel overgoten met een heerlijke chocoladesaus…

Tips voor een brunch met bier :

  • Ga langs bij lokale brouwers en laat je verrassen door hun aanbod.
  • Kies voor grote flessen en serveer het bier in kleine glaasjes.
  • Voorzie verschillende brunchgerechten (warm en koud)
  • Leg af en toe een link met bier in een gerecht (verwerk bier in een saus of marinade)
  • Zet voldoende (infused) water op tafel

Een aantal van mijn favoriete combo’s :

  • Bij een kaasschotel serveer ik altijd een aantal biertjes van Sint-Bernardus (8,10 en 12) om precies te zijn.
  • Mosselen met friet of gamba’s  krijgen op een zomerse dag gezelschap van een Geuze van Boon
  • Oesters of andere zeevruchten durf ik wel eens combineren met een IPA. Bluepoint of Goose vind ik een aanrader.

Meer info over de verdere plannen van Beer & Brunch lees je op hun facebookpagina.

Geef een reactie