DIY- gourmetschotel met hippe winterse salades

 Zoals beloofd ga ik de komende dagen lekker nostalgisch doen en breng ik jullie een leuke reeks van ‘old school’ gerechten. Het eerste kan je niet echt ‘een gerecht’ noemen maar geef ik eerder de titel ‘gezelligheidsschotel’ mee. Want gezelligheid is wat zo’n gourmet-etentje brengt. Je stopt wat tijd in de voorbereiding (ik maakte op anderhalf uur de salades en de vleesschotel) en je kan samen met je gasten genieten van een lekker feestmaal. Het vlees haalde in bij Delhaize en inspiratie voor mijn salades uit de mooie boeken van Valli Little.

Wat heb je nodig?

Voor de gourmetschotel : een basisgourmetschotel van Delhaize (voor 4 personen als je voor 8 personen een schotel wil maken), mini-hamburgers, mini-brochetjes, mini- worstjes , een goede Ierse ribeye, een varkenshaasje, 20 kwarteleitjes, 20 sneetjes gerookt spek en mooie grote schotel om alles op te leggen. Peper en zout om het vlees extra af te kruiden.

Voor de salades :

Kleurrijke wortelsalade : 1 bussel wortelen, 1 bakje regenboogwortelen, agavesiroop, peper en zout.

Krielpatatjes : 1kg krielpatatjes, fleur de sel, rozemarijn en olijfolie

Bloemkoolcouscous : 1 bloemkool, ½ granaatappel, een handvol olijven, 10 kerstomaatjes, peper, zout, basilicum, ¼ komkommer, 150g feta, olijfolie, het sap van ½ citroen, het sap van een sinaasappel

Oosterse pompoensalade : 1 butternutpompoen, ½ granaatappel, 80g linzen, 50g granola, peper, zout en agavesiroop.

Caesarsalade 2.0 : 2 kroppen Romeinse sla, 10 kwarteleitjes, geraspte Parmezaanse kaas, 50g broodcroutons (al dan niet zelfgemaakt), olijfolie,  peper en zout.

Hoe ga je te werk?

Voor de salades :

Stoom de aardappelen. Doe ze in de ovenschotel, kruid af met peper, zout en rozemarijn en schuif net voor serveren een 10-tal minuutjes in de oven op 200 graden.

Doe hetzelfde met de wortelen : stomen, kruiden en bakken in de oven.

Schil de pompoen en snij ze in schijfjes van een centimeter dik. Leg de schijfjes in een ovenschotel en kruid af met peper en zout. Schuif ze 30 minuten in de oven. Laat ze vervolgens afkoelen en stop ze in een leuke serveerschaal. Kook de linzen en haal de pitten uit de granaatappel. Laat de linzen afkoelen en dresseer ze op de pompoenpartjes. Werk af met een handvol granola en granaatappelpitjes. Kruid met peper en zout en zoet met wat agavesiroop.

Kook de kwarteleitjes 5 minuten in water. Maak de Romeinse sla schoon en verwijder de hard kern. Snij ze in reepjes en leg ze in een leuke slakom. Pel de gekookte kwarteleitjes en voeg ze bij de salade. Werk af met olijfolie en de geraspte kaas.

Maak de bloemkool, snij ze in roosjes en hak ze fijn in de blender. Voeg het citroen – en sinaasappel toe. Snij de olijven, de komkommer, de basilicum en de kerstomaatjes fijn. Voeg ze bij de bloemkool en meng ze goed. Voeg wat olijfolie toe en werk af met de verkruimelde feta.

Voor de gourmetschotel : Snij het vlees in kleine individuele porties (2 op 2 cm is ideaal) en haal het andere gourmetvlees uit de verpakking. Zoek een leuke plank / schotel uit en verdeel de stukjes vlees. Maak er geen precisiewerk van, een beetje nonchalance mag J. Kinderhanden zijn hiervoor trouwens ideaal. De schotel af en zet het vlees koel weg.

Tot slot nog enkele tips :

  1. Voorzie een uitgebreid assortiment aan sausjes, dressings en oliën.
  2. Zet meerdere potjes zout en een paar pepermolentjes op tafel. Een goed stukje vlees verdient ook de nodige kruiding.
  3. Du pain et du beurre svp! Koop een paar lekkere stokbroden of ander artisanaal brood en snij het zeker niet. Een royale portie goei boter doet de rest.
  4. Zorg voor wat zuurtjes : augurken, ajuintjes, pickled groenten zijn een leuke smaakbrekers.
  5. Maak een apart bord met verschillende soorten Zwitserse smeltkazen en zorg zo voor een mini-raclette.
  6. Koop op voorhand een groot aantal geurkaarsen want de gourmetgeur blijft een tijdje hangen.
  7. Geniet !

Geef een reactie