TABASCO® meer dan een spaghetti oppepper

Als TABASCO® je enkel doet denken aan spaghettisaus moet je beslist deze blogpost lezen. Onlangs was ik te gast op hun oogstfeestje : één van mijn favoriete burgerrestaurants :  Ellis Gourmet Burgers  was de setting van het gebeuren en het geweldige verhaal van TABASCO® de rode draad. Wij proefden van de mash (de peperpuree die de basis vormt van TABASCO®), werden getrakteerd op originele hapjes met het pittige sausje en genoten vooral van het mooie verhaal achter één van de iconen uit onze keukenkast….

TABASCO® is een familie-aangelegenheid

Sinds 1868 rijpen de TABASCO® pepertjes bij de familie McIlhenny in de velden op het prachtige Amerikaanse Avery Island, Louisiana. Daar kweekt, plukt en verwerkt de familie de pittige pepertjes al bijna 150 jaar op dezelfde authentieke manier. Het gaat zelfs zo ver dat de familie nog altijd bepaalt wanneer de mash (mengeling van peper, zout en azijn) goed zit om de enige echte TABASCO® te maken.

Tabasco is nog altijd op basis van diezelfde authentieke peper

Het pepertje dat 150 jaar geleden als basis diende, is er vandaag nog altijd. De ‘oude’ plantages op Avery Island voorzien alle grote plantages in Centraal-Amerika van het juiste peperzaad. Wanneer deze op hun beurt rijp én de juiste rode kleur hebben worden ze met de hand geplukt.

 Tabasco wordt 3 jaar gerijpt op eiken vaten

Na de pluk worden de pepers geplet en gemengd met zout van de eeuwenoude Avery Island zoutmijnen. Ze rijpen drie jaar in eiken tonnen met azijn tot de mengeling de authentieke smaak van TABASCO® krijgt . Pas wanneer de McIlhenny familie vindt dat de smaak ‘just like the good ol’ days zit, wordt de mash omgetoverd tot die unieke en pittige smaak die iedereen herkent als de enige echte TABASCO®.

TABASCO® zorgt wereldwijd voor pit !

TABASCO® is een icoon in de voedingsindustrie. Als merk zit het qua bekendheid Coca-Cola op de hielen en vind je haast in ieders keukenkast. Japan is de grootse buitenlandse afnemer en importeert meer dan alle West-Europese landen samen. Niet spaghetti bolognaise met de combinatie met oesters is wereldwijd de populairste.

TABASCO® 3 smaken, 1000 toepassingen

TABASCO® Brand Pepper Sauce wordt ook de Original Red genoemd. Deze smaak is een wereldwijd icoon en geeft pit aan bijna elk gerecht. Het is een klassiek ingrediënt in steak tartaar en de iconische Bloody Mary. Nog niet zo lang geleden werd het ook een heerlijke smaakmaker bij eieren, pastasauzen en pizza.

TABASCO® Brand Green Pepper Sauce is licht pikant met een heerlijke toets van frisse salsa. Deze lichtgroene variant smaakt heerlijk in sauzen, salsa en saladedressings. Het is niet de pikantheid maar de jalapeñosmaak die bij deze saus domineert waardoor het perfect past bij Mexicaanse gerechten en ook kan worden gebruikt bij vis, vlees, groenten, dressings en zelfs fruit. Of wat dacht je van enkele druppels in jouw margarita’s en piña colada’s.

TABASCO® Brand Habanero Sauce is de laatste maar de strafste in de rij. Deze variant is een pittige Jamaican-style saus van diverse exotische vruchten gemengd met pikante habaneropepers. De pepers vormen samen met mango, banaan, tamarinde, papaja de basis  van deze heetste TABASCO®.  Een paar druppels deze TABASCO®-variant  volstaan om marinades en barbecuesauzen pittiger te maken en Caribische, Aziatische of Afrikaanse gerechten een extra toets te geven.

Tabasco & hamburgers zijn tot slot de beste partners in crime

Om de oogst van de pepertjes te vieren én omdat TABASCO® dé saus bij uitstek is om hamburgers dat tikkeltje extra te geven, ontwikkelde TABASCO®-chef Gary Evans samen Ellis Gourmet Burger negen recepten….

Enkele voorproefjes:

The Diablo Breakfast Burger: Een lekker eitje ’s ochtends kan iedereen wel eens smaken, en volgens chefs Gary en Rune past dat eitje net zo goed op hun ontbijthamburger. Na The Diablo Breakfast Burger met gehakt, spiegelei, kaas en wat pittige TABASCO® Habanero Pepper Sauce met limoen ben je sowieso klaar voor zelfs de zwaarste dag!

Wie liever van een lichte burger geniet tijdens de lunch, zal volgens de chefs houden van de Butter Milk Chicken Burger: een sappig stukje kip gemarineerd in botermelk met een heerlijk zoete dressing van TABASCO® Habanero Pepper Sauce en honing. Voeg daar wat krokante sla aan toe, en je hebt een lunch om van te dromen!

Ik wens je na het lezen van deze post nog veel meer pittigheid !

Bedankt TABASCO®, Ellis Gourmet Burger & Ketchum voor de uitnodiging!

Geef een reactie