Ode aan een verstoten groente. Leve de aardappel!

De tijd dat de zogenaamde gezondheidsgoeroe’s mij een schuldgevoel konden aanpraten, is voorbij! “Doe maar gewoon, zorg voor regelmaat en zoek het niet te ver” is tegenwoordig een mooie samenvatting van mijn eetpatroon. Ik stoor mij daarom mateloos aan de beeldvorming die er bijvoorbeeld rond ‘onze aardappel’ heerst. Ben ik een uitzondering als ik meermaals per week een lekkere aardappelbereiding serveer? Nee toch, hoop ik! Gestoomd, gebakken, in de schil, verwerkt in een ovenschotel,…helpen patatjes mij om voor mijn gezin een mooi evenwicht te vinden tussen gezondheid en genieten.  Ik breng daarom graag een ode aan deze ‘ verschoten’  groente en verzamelde voor jullie leuke aardappelweetjes, coole youtube-filmpjes en een aantal recepten die ik de afgelopen jaren op mijn blog publiceerde…. “Vive les pommes de terre, leve de patatjes”

Een aardappel is pure nostalgie. Het doet mij spontaan terugdenken  aan mijn kindertijd, een tijd die ik vaak in het gezelschap van mijn grootmoeder doorbracht. Zij verwerkte “de patatten uit den hof”  tot echte Vlaamse kost.  Een gerecht dat ze als geen ander kon maken was  zoetemelksaus: een heerlijke combinatie van gekookte aardappelen, boontjes en zachtgekookte eitjes. Een veggie-gerechtje avant la lettre!

Met een aardappel heb je meer mogelijkheden dan de legendarische ‘zaat op de patatten’-scène uit de Witte van Zichem deed uitschijnen.  Toen ik onlangs mijn benen onder tafel schoof bij Seppe Nobels kreeg ik hiervan de ultieme bewijs.  De creatieve chef van Graanmarkt 13  trakteerde ons samen met VLAM op een creatief aardappelmenu. Ik viel letterlijk van de éne verrassing in de andere. Zijn gepofte aardappel met zure room en handgepelde garnalen en deze aardappelsalade met een Mediterraanse toets moet je beslist eens proberen.

Puree of stoemp maken is een ideale manier om al je stress én frustraties te vergeten. Eén van leukste keukenactiviteiten, vind ik nog altijd stoemp maken. Met de pureestamper in de hand, moeten alle bloemige patatjes er allemaal aan geloven. Zalig gewoon hoe je met aardappelen en groenten een fantastische stoep kan bereiden. Hierbij een aantal recepten uit de uitgebreide Cuberdon & Macaron collectie die je beslist goesting doen krijgen. .

Aardappeltjes zijn absoluut geen dikmakers.  In tegenstelling tot wat velen denken, zijn aardappelen geen dikmakers. Een normale portie (200 g) gekookte aardappelen brengt ongeveer 150 kcal aan. Dezelfde portie gekookte deegwaren of gekookte rijst (zonder saus) zo’n 260 kcal. De energetische waarde van aardappelen kan wel sterk toenemen door de bereidingswijze. Koken voegt geen extra calorieën toe. Aardappelen met vet bereiden zoals gebakken aardappelen, frieten en kroketten brengt wel meer calorieën aan. Meer weetjes kan je nalezen op Lekkervanbijons.be

Geen enkele groente heeft zoveel mooie namen als een aardappel.  Amandine, Annebelle, Charlotte, Franceline, Exquisa, Victoria,… zijn maar een paar van de fantastische namen van al even fantastische aardappelrassen. Elk ras heeft bovendien zijn eigenheid en zijn mogelijkheden in de keuken.  Zo zijn de ene perfect voor een salade terwijl de andere door z’n “bijsmaakje” zich perfect laten combineren in een heerlijke puree. In bijgevoegd filmpje gebruikt Sven Ornelis de ratte-aardappel voor het maken van deze heerlijke risotto….

Het krokettenmachien van Jeroen Meus veroorzaakte een paar jaar geleden  een ware hype in ‘Kringwinkel’-land. Onze plaatselijke kookheld gebruikte het ouderwetse ding in zijn programma en iedereen ging er spontaan ééntje kopen. Gelukkig had mijn schoonmoeder een ééntje op zolder staat en konden mijn dochters zich uitgebreid uitleven. Het verslag kan je hier nalezen in deze blogpost.

Probeer de nieuwste patat. Ben je de klassieke gratin  beu of vind je een traditionele puree maar niets, probeer dan zeker deze bereidingstechnieken uit. Ik waag mij af en toe aan een ‘konfijt’-avontuur en laat ik de aardappelblokjes garen op een lange temperatuur (130 graden). Een andere leuke techniek is het poffen van aardappeltjes in een korst van zout. En als je voor de komende feestdagen er eentje met een mooi jasje zoekt, waag je dan aan deze ‘hasselback’ aardappelen.

 

Geef een reactie