Wat een foodie moet (w)eten over (in) Sicilië

Uitgebreid een reis plannen is niet aan mij besteed. Manlief neemt meestal het boekingsgedeelte voor zijn rekening terwijl ik gaan grasduinen op sociale media. De bezienswaardigheden zijn vaak maar bijzaak. Ik ga vooral op zoek naar ‘de echte’ plaatselijke keuken. Op deze manier werd ook onze trip naar Sicilië gepland. Pinterest, Instagram en een paar leuke blogs brachten mij tot een stortlist van wat ik geproefd wou hebben. Sla deze tips snel op en boek gauw een vlucht naar het mooiste eiland van Europa…

Boek een geweldige foodtour en maak kennis voor hun geweldige foodcultuur. In Taormina boekten wij de plaatselijke tour en werden wij deskundig begeleid door de sympathieke Alfredo. Wij kregen maar liefst 14 plaatselijke hapjes (van hartig tot zoet, van vis over vlees naar gebakjes) voorgeschoteld. Een betere inleiding in de fantastische culinaire rijkdom van Sicilië konden wij ons niet dromen. Kortom een aanrader als je in het mooie Taormina vertoeft.Meer informatie vind je op hun website.

Eet er elke dag een cannolo. De cannolo is één van de bekendste nagerechten van Sicilië. Het bestaat uit een gerold koekje (vergelijkbaar met dat van een glacéken) dat gevuld wordt met zoete ricotta. Ik was er op zijn zacht gezegd aan verslaafd. Elke dag moest er wel ééntje aan geloven.

Proef van het zalige brood uit Sicilië.   Sicilië wordt ook wel een graanschuur van Italië genoemd. Het brood dat ik er proefde, noem ik zonder blozen buitengewoon. Alles heeft te maken van de semola rimacinata, het type bloem waar zij bij zweren. De fijne structuur van bloem geeft een elke brood een fantastische beet.

Proef minstens één granité voor je het eiland verlaat ! Zet de BamBar in Taormina op jouw ‘must visit’ lijstje. In deze zaak werd ooit de eerste granité geserveerd en geniet nog altijd van een uitstekende reputatie. De keuze is uitgebreid, seizoensgebonden en megalekker. Ga zeker ook de collage met bekende bezoekers bewonderen.

Eet het nationale gerecht ‘couscous’ Het klinkt raar maar couscous is één van nationale gerechten van Sicilië. Door de vreemde overheersing is couscous een standaard gerecht en wordt het op tal van wijzen geserveerd. De leukste combinatie at ik bij Al Duomo waarbij ze couscous combineerden met rauw gemarineerde zwaardvis en gegrilde langoustines. Bellisima!

Vul een fruitmand met marsepein. Als je dacht dat wij een marsepeincultuur hebben dan ben je nog niet in Sicilië geweest. Voor een betere patisserie moet je beslist halthouden om deze kunst te bewonderen. Ik heb mijn ogen meer dan eens de kost gegeven. Bij sommige creaties zie je haast het verschil niet.

Blijf zitten voor een antipasti schotel Moe na een dagje Palermo bestelden wij ons een aperitiefje en een hapje tegen de eerste honger. Toen de ober vroeg of wij aan een tafeltje konden plaatsnemen en met 2 placemats kan aandraven, wist ik hoe laat het was. Op restaurant gaan, was niet meer nodig die avond. Een megaschotel met plaatselijke charcuterie, kaas en brood werd met veel smal verorberd. The best fingerfood you can get!

Vino é vino Veel zon, een mineraalrijke bodem en een grillig landschap maken van Sicilië een ideale wijnregio. De wijnen zijn karaktervol en van opperbeste kwaliteit. Proef bij een dessertje of een pittige kaas tot slot de zoete Marsala-wijn en laat je helemaal verrassen door hun lokale Sherry-variant.

2 Comments

  1. 10.20.16
    Myriam said:

    Cannolo … mijn zus vond ook dat we dat móesten eten tijdens onze rondreis in Sicilië enkele jaren geleden. Het was mij veel te zoet. Geef mij maar de heerlijke prosciutto crudo en salumi, de formaggi. En zo’n lekkere granita ging er ook altijd wel in, net als een gelato.

    • 10.23.16

      grappig was eigenlijk dat ik de beste ooit in Rotterdam proefde. Ik zou ze graag eens zelf maken 🙂

Comments are closed.