Vol-au-vent

Ook hier geen compromissen : het is huisbereide vol-au-vent of geen vol-au-vent. Mijn maag keert al bij het zien van de supermarktvariant. Je betaalt veel geld voor veel saus met weinig vlees en nog minder smaak. Niets gaat boven de smaak van homemade bouché à la reine : sappig vlees, lekkere balletjes, pittige saus. 

Alleen, moet je er tijd voor (hebben) maken want met de voorbereiding, het koken van de kippen en het bereiden van de saus ben je al gauw een paar uurtjes zoet.  Bovendien krijg je er  gratis een flinke afwasberg bij. Maar laat je vooral niet ontmoedigen en ga zoals ik voor de echte goeie smaak.

Wat heb je nodig? 2 braadkippen, 500g gehakt, 500g champignons, 2 preiwitten, 2 selderstengels, 2 wortels, takje tijm, 2 laurierblaadjes, 3l water, peper, zout, 200g boter, 200g bloem, 2 el madeirawijn en 1 citroen.

Hoe ga je te werk? Leg de kippen in een grote kom en strooi er de fijngesneden prei, selder en wortel over en ook de tijm en laurier toe. Zet de kippen onder water en breng aan de kook. Vervolgens laat ze de kip zachtjes gaar koken. Hoelang dit is hangt af van de grootte van de kippen. Het vlees moet zoals ze in vaktermen zeggen ‘makkelijk van het beentje gaan’.

Snij de champignons ondertussen in 4 en bak ze aan in wat boter. Rol de balletjes en kook ze gaar in kokend water.

Haal de kippen uit het kookvocht en laat afkoelen en zet 2l van het kookvocht apart voor de saus.

Voor de saus smelt je 200g boter in een kom en voeg je geleidelijk 200g bloem toe, dit mengsel laat je even ‘bakken’ om de bloemsmaak te verwijderen en vervolgens voeg je ook geleidelijk het kookvocht toe. Deze gladde saus breng je verder op smaak met 2 el madeirawijn, het sap van een citroen en flink van peper en zout.

Bijkomende tips :

1. Koop altijd kippen van een deftige kwaliteit.

2. Ga voor de lekker ouderwetse manier met echte groenten en echte aroma’s.

3. Geef extra smaak met madeirawijn en citroen maar overdrijf ook niet want deze smaken gaan gauw overheersen.

4. Giet de overschot van je kookvocht niet weg maar vries het in en gebruik het later voor een lekkere kippensoep of saus.

5. Maak altijd een megaportie en stop van extra potje in je diepvriezer.

Geef een reactie