Cappuccino van grijze garnaal en grondwitloof

Ere wie ere toekomt. Dit soepje is van de hand van Bjorn Dillen, gepassioneerd hobbykok. Ondertussen is hij uitgegroeid tot onze ‘persoonlijke chef’ van onze kookclub De Vier Seizoenen. Hij leerde ons vorig jaar dit soepje maken tijdens de les ‘Feestelijk koken’. Vermits de garnalen nu optimaal zijn en het grondwitloof weer beschikbaar is, krijg ik al ‘goesting’ in deze heerlijke cappuccino.

Wat heb je nodig? 2 uien, 1kg ongep. garnalen, peper en zout, 2 wortelen, 2 eetl. tomatenpuree, wat cayennepeper, 3 wit van prei, 5 el bloem, 500 g grijze garnalen (gepelde), 700g witloof, 3,5 l visfumet, room, 1,5 l kippenbouillon en wat rivierkreeftjes voor de afwerking

Hoe ga je te werk? Was het witloof, snij de bovenste delen van de blaadjes en stoof deze apart in een pan zonder te laten verkleuren. Snij het harde hart uit de witloofstronken en snij het witloof fijn. Snij de wortelen, het wit van de prei en de uien fijn. Laat een klontje boter smelten in een grote kookpot. Stoof hierin al de groenten gaar zonder ze bruin te laten worden.Was de ongepelde garnalen grondig en voeg ze bij de groenten, het vuur mag nu wat harder. Laat dit stoven tot de garnalen roze-rood worden. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog even mee stoven om te ontzuren. Bestrooi met de bloem. Goed roeren. Bevochtig met de visfumet. Laat ongeveer een half uur garen onder deksel. Kruid met wat zout peper en een beetje cayennepeper. Mix de soep grondig. Zeef de soep eerst door een puntzeef, daarna nog eens door een neteldoek.

Nog wat afwerkingtips van Bjorn Breng de soep aan de kook, ga de smaak na en werk af met een lepel opgeklopte room. Warm de witloofpunten op. Doe deze in een voorverwarmd bord. Verdeel de grijze garnalen over de borden. Overgiet met de kokende soep.

Geef een reactie