Ananas op zijn best : crumble, ijs en gepocheerd

Ananas is zo’n product dat ik eerst wil geproefd hebben. Is er in de supermarkt een proevertje aanwezig én wordt dit goed bevonden, verdwijnt er zeker ééntje in mijn winkelkar. Naast simpel uit het vuistje, heb ik ook de culinaire kant van deze exoot ontdekt. Je kan er heerlijk zoete crumble mee bereiden en ook in gebakken vorm met kokosmelk is het heerlijk. Serveer dit alles met een bolletje vanille-ijs en je hebt een ware smaakexplosie…

Wat heb je nodig? 1 rijpe ananas, 100 g boter, 100 g bloem, 0,4 l room, 100 g amandelpoeder, 40 g suiker,  100 g griessuiker, 1 l roomijs, garnituur (rode bessen, physalis, muntblaadjes…),1 rijpe ananas, scheut rum, 0,75 l kokosmelk, boter

Hoe ga je te werk? Laat de boter op kamertemperatuur komen of verwarm ze eventjes in de microgolfoven. De boter mag zeker niet smelten. Leg de boter in een kom en plet ze met een vork tot ze zacht is geworden. Voeg de suiker, amandelpoeder en bloem toe. Kneed zachtjes tot er een kruimelig deeg is ontstaan.Dit duurt een paar minuten.Schil de ananas, snijd het harde hart vanbinnen weg en versnijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Zet een pan op het vuur en laat een klontje boter erin uitsmelten. Bak hierin de ananas op een stevig vuur. Roer onophoudend. Na een minuut of vier hebben de ananassen een kleurtje gekregen en mag de pan van het vuur.

Boter de ‘gratin’vormpjes in en verdeel de ananas over de bodem. Verkruimel het deeg boven op het fruit. Laat 15 minuten bakken in een oven van 160°C.

Voor de gebakken ananas snij je de ananas in grove stukken en verwijder het hart. Neem een goede klont boter en laat deze smelten in een pan. Voeg de ananas toe en laat eventjes carameliseren. Blus met de rum en flambeer. Blus met de kokosmelk en laat 2 minuten doorkoken.

Klop de licht gesuikerde room half stijf.

Zet een vormpje op een bord, werk af met een bolletje schepijs, de room, een muntblaadje en eventueel wat rode bessen.

Geef een reactie