Rijstpap van gouden lepeltjes op grootmoeders’ wijze

Geen enkel familierecept spreekt meer tot mijn verbeelding dan dat van rijstpap. Waar is de tijd dat ik thuis kwam van school en figuurlijk in de kom met rijstpap dook? Rijkelijk bestrooid met bruine suiker (de rijstpap, niet mezelf) heb ik er liters van gesmuld… Maar er is rijstpap, en rijstpap!  Echte rijstpap moet met de beste ingrediënten (verse melk van de hoevewinkel) én op de traditionele manier (een echt stoofgerecht) bereid worden. In een van mijn mooiste jeugdherinneringen mocht ik zelf bij de boer om verse melk gaan. Fier keerde ik bij mijn grootmoeder terug met mijn melkkannetje.

En hiermee heb ik je meteen ook het geheim van onze rijstpap verklapt: verse melk van de hoeve maakt je rijstpap extra smeuïg. Je proeft gewoon het verschil. Zoals de traditie het wil, wordt ons familierecept doorgegeven van moeder op dochter. Mijn moeder leerde het van mijn grootmoeder, ik leerde het van haar en vandaag leer ik het aan mijn dochters… Alhoewel ze nog jong zijn, vinden ze de smaak van rijstpap niet te versmaden. Bovendien raken ze stilaan geïnteresseerd in de culinaire activiteiten van hun mama…

Wat heb je nodig? 1 l verse hoevemelk, 1 snuifje zout, 150 g rijst voor rijstpap (liefst van het merk Bosto en de rijst hoeft niet gewassen te worden), 1 dopje saffraan, 10 klontjes suiker

Hoe maak je het?  Breng de hoevemelk met het snuifje zout aan de kook. Als de melk kookt, voeg je de rijst toe. Zet het vuur lager en laat het mengsel gedurende 40 minuten zachtjes pruttelen. Voeg nadien de suiker en saffraan toe. Roer goed en verdeel in kleine potjes. Bestrooi rijkelijk met bruine suiker en smullen maar…

Geef een reactie