Schoon talloorke met steak tartare

Steak tartare… ’t is en blijft ‘mijnen tand (Denderstreeks voor iets wat ik heel graag lust). Als ik dat op een menukaart zie staan, dan mag je er donder op zeggen dat ik op z’n minst met één oog naar die kant van de kaart blijf staren. Maar ja — je leert met de jaren hé — ’t is er ééntje die vaak teleurstelt. Te dik gesneden, te platgedrukt, of erger nog: een opgewaardeerde pot americain préparé die zich in ’t geniep als tartaar probeert uit te geven. Nee, een echte, dat moet nog altijd schoon met de hand gesneden zijn. Flinterdun. Kruidig, maar niet overroepen. Je mag mij dus altijd wakker maken voor eentje met sjalot, verse groene kruiden, een lik tabasco, en verder vooral veel liefde.

En toen… ontdekte ik de Koreaanse variant.
Met oosterse pit, dat spreekt: chilipasta, sesamolie, goeie sojasaus. Maar ook met die frisse crunch van appel, komkommer en pijpajuin. ’t Is alsof de klassieker in zijn beste zomeroutfit voor u staat. Zó schoon, zó gebalanceerd — ik durf zeggen: dit is mijn favoriete versie tot nu toe.

 Wat heb je nodig voor twee schoon talloorkes?

  • 200 gram ossenhaas,
  • 1½ eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ tot 1 eetlepel gochujang (Koreaanse chilipasta)
  • 2 theelepels honing
  • 1 teentje look, fijngeraspt
  • ½ theelepel sesamzaad
  • 30 gram daikon of radijsjes, in fijne staafjes
  • ¼ groene appel of peer, ook in staafjes gesneden
  • 5 cm komkommer, in julienne gesneden
  • 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
  • ½ lente-ui, fijn gesnipperd
  • 2 eidooier

Hoe maak je het?

  1. Voorbereiding is alles.
    Leg je vlees minstens anderhalf uur in de diepvries. Zo wordt het mooi stevig en kan je er makkelijk flinterdunne plakskes van snijden.
  2. Sausje kloppen.
    Terwijl dat vlees kou ligt te lijden, klop de sesamolie, sojasaus, gochujang, honing, look en sesamzaad samen tot een schoon, blinkend sausje.
  3. Vlees snijden als een chef.
    Haal het vlees eruit, snijd er dunne plakjes van, stapel die op elkaar en snijd daar weer fijne reepjes van. Meng alles met het sauske, de daikon en de appel. Dek af en zet koel – minstens een uur, maar een nachtje mag ook. Hoe langer, hoe lekkerder.