Op bakkerijtour in Sint-Gillis, waar traditie en vernieuwing samenkomen


Toen ik hoorde van de Tartine & Boterham-tour in Sint-Gillis, begon mijn bakkershart sneller te kloppen. Want eerlijk, wie droomt er niet van om een hele dag door de straatjes van Sint-Gillis te kuieren, op zoek naar de lekkerste broodjes en zoetigheden? Deze smakelijke ontdekkingstocht is het geesteskind van Gery Brusselman, een man die zo gepassioneerd is over bakkerijen dat hij er een hele website aan heeft gewijd. Hij kent bijna élke bakkerij in Brussel en Wallonië, en deelt zijn kennis maar al te graag tijdens zijn workshops en tours.

Gramm: Waar België Toscane Ontmoet
Verscholen in de Antoine Bréartstraat vind je sinds 2020 een pareltje dat je niet mag missen: Gramm. Hier hebben Angelica Magni en Christian Lejour hun krachten gebundeld om het beste van twee werelden te verenigen: authentieke Toscaanse gerechten en ambachtelijk zuurdesembrood. In hun piepkleine atelier – waar zelfs geen ruimte is voor moderne snufjes – tovert Christian de heerlijkste baguettes, pizza’s en schiacciata (denk: focaccia, maar dan nóg lekkerder) tevoorschijn.
Het mooie aan Gramm? Het is niet zomaar een bakkerij waar je je brood haalt en weer vertrekt. Nee, het is een plek waar je neerstrijkt, bijpraat, en geniet. De eenvoudige maar gezellige inrichting nodigt uit om te blijven plakken voor een lunch of snack. En die pizza’s? Die staan nog op mijn to-do lijstje!

Pépite: Zoete Revolutie aan het Van Meenenplein
Sinds begin 2024 heeft het Van Meenenplein er een absolute parel bij. Bij Pépite blazen Alessandra en Pierre de Almeida de traditionele patisserie nieuw leven in met hun innovatieve, plantaardige creaties. Verwacht geen doorsnee gebakjes – hier vind je kunstwerkjes die niet alleen je ogen maar ook je smaakpapillen verwennen. Het bijzondere? Ze werken met seizoensgebonden Belgische ingrediënten en veel van hun creaties zijn glutenvrij of lactosevrij. Het open atelier is een attractie op zich – neem dus je tijd, nestel je op het bankje en laat je betoveren door de sfeer. Hier klopt werkelijk alles: van de prachtige gebakjes tot het uitgekiende interieur.

Pateike!: Het Verborgen Juweeltje
En dan is er nog Pateike, de verrassende ontdekking van de tour. Hier runt Pamela Cecchi haar atelier waar ze taarten op maat maakt. Na omzwervingen in het sociaal werk en de fotografie, vond ze haar ware roeping in het bakkersvak. Ze leerde de kneepjes van het vak bij het gerenommeerde Chouconut en creëert nu haar eigen unieke taarten met lokale producten. Geen winkel, wel een werkplaats waar droomtaarten tot leven komen – zowel zoet als hartig!

Bonus: Mijn Vaste Sint-Gillis Favorieten
Boulengier
Hier sta ik élke keer in de rij voor hun goddelijke zuurdesembrood en viennoiserie. De wachttijd? Die verkort je door te turen naar de bakkers en hun magie in het atelier. Alles is bio, alles is vers, alles wordt ter plekke gemaakt. Ja, het kan er druk zijn, maar dat is niet zonder reden!
Chouconut
Hier herdefinieerde de Franse patissier Baptiste Mandon de choux of de soes. Vergeet wat je kent met slagroom of crème patissière – bij Chouconut zijn kunstwerkjes met verrassende vullingen en toppings. De tarte tatin-variant is hemels, de snickers-versie verslavend, en de Paris-Brest dat is sex on a talloorke! Kortom je moet het gewoon snel zelf gaan proeven.
Dorst? Honger?
Na al dat zoets is een pintje bij Brasserie Verschueren meer dan welkom. Plof neer op het terras, bestel een lokaal biertje en observeer het komen en gaan op het plein. Of ga voor een budgetvriendelijke maaltijd naar Brasserie De L’Union, waar de tijd heeft stilgestaan en de dagschotel nog geen €20 kost.
Tot slot: rond je dag af bij Pardon met een perfecte kop koffie en, als je nog kan, een wafel. Bij mooi weer op het terras, bij regen binnen tussen de vintage spulletjes die je meteen kunt kopen als je wil.