Ben je ook zot van ‘n goeie pens? Dan moet je dit recept zeker ne keer proberen! ‘k Zal je vertellen dat het één van mijn favoriete talloorkes is. Zalig vind ik de combinatie van krokant gebakken pens met de overdaad van compote. In de Denderstreek noemen wij pensen “trippen”. Bij elke beenhouwer smaken ze anders. Ik probeer ze in elke slagerij die ik bezoek. Maar de beste? Die komen van bij Slagerij Jos , die ’t recept kocht van Rik – een oude rot in ’t vak die vroeger zijn beenhouwerij had in ’t centrum van Ninove. Slim bekeken van de Jos! En vooral merci om dit stukje culinair erfgoed in stand te houden.
Wat heb je nodig? 200g gekookte krielpatatjes, 2 pensen (wit of zwart), 1 el goei boter, een handvol sla, 200g verse appelmoes en 4 el veenbessencompote (Ikea Foodstore), 1 takje rozemarijn, peper en zout en wat nootjes.
Hoe ga je te werk? Smelt de boter in de pan en bak eerst de pensen. Snij de aardappeltjes in twee en gooi ze ook in de pan. Kruid met peper, zout en rozemarijn. Neem een schoon talloorke. Maak een kring van de gebakken patatjes, doe de compotes in het midden en leg er de pens in het midden op. Werk af met verse sla en nootjes.
Nog een tip van Tafelklap: Passeer op maandag of dinsdag bij Jos voor die speciale Rik-trippen. Dan zijn ze nog vers van ’t maken! De andere dagen van de week zijn het de klassieke Jostrippen.