Liefhebbers van de Aziatische keuken, spitst jullie oren! Vandaag maak ik voor jullie een heerlijk talloorke dat het beste van twee werelden combineert: een sappige Vlaamse brochette ontmoet de warme smaken van Indonesië. En de ster van de show? Romige pindasaus die zo lekker is dat je er beslist je vingers bij aflikt!
Wat heb je nodig voor 2 talloorkes?
2 brochettes (kip, varken, rund,..), 150g gekookte rijst, 100g bruine champignons, 2 el rijstolie,100 g gepekelde groenten naar keuze (in dit recept gebruikte ik gemarineerde koolrabi en opgelegde pepertjes, je kan ook kiezen voor een kant-en klare én Indonesische ajar tjampoer), een handvol kroepoek en verse kruiden als koriander of Thaïse basilicum als afwerking.
Voor de pindasaus : 250 ml kokosmelk, 3 el donkere sojasaus, 5 el pindakaas, 2 el bruine suiker, 1/2 tl sambal
Hoe ga je te werk?
Maak eerst de pindasaus: verwarm de kokosmelk in een klein pannetje. Voeg nadien stap voor stap alle andere ingrediënten toe. Blijf roeren tot de saus een vloeiend geheel vormt.
Doe de rijstolie in de pan en bak de brochettes. Voeg na 5 minuten de fijngesneden champignons toe.
Neem een schoon talloorke en vul de bodem met rijst, voeg de verschillende groenten toe : de gebakken champignons en de gepekelde groenten. Leg de brochette in het midden en werk a met de pindasaus en de verkruimelde kroepoek.
Een woordje over kroepoek
Vergeet wat je dacht over kroepoek als cadeautje bij de Chinese take-away! Het is veel meer dan het Oosters alternatief voor chips. Met zijn krokante bite maakt het elk gerecht specialer. Zelfs bij een steak tartare op zijn Koreaans is het een perfecte vervanger voor brood. En in dit gerecht? Daar zorgt het voor die extra crunch die ’t helemaal af maakt!
Nog een tip van Tafelklap : Die pindasaus is trouwens ook zalig met gebakken ballekes. Je kan er dus gerust wat extra van maken voor morgen!