Schoon talloorkes

Voor wie mij al wat langer volgt, weet dat ik een zwak heb voor “schone talloorkes”. Letterlijk. Ik ben verslaafd aan oude bordjes kopen. Mijn kasten puilen uit met unieke bordjes in alle maten en vormen – groot, klein, klassiek, speciaal. Al probeer ik mijn bezoekjes aan de Kringwinkel te minderen, het bedenken en maken van schone talloorkes, dat laat ik niet los. Hoe ik eraan begin en wat er allemaal op zo’n schoon bordje komt, vertel ik je hier.

Hoe maak ik een schoon talloorke?
Het begint altijd met een goestingske. Soms met een vaag receptidee dat in mijn hoofd blijft spoken. Zo had ik onlangs zin in pindasaus. Een gerecht dat ik ooit bij een Nederlands restaurant at – saté met pindasaus, frisse salade en kroepoek – bleef maar door mijn hoofd spoken. Dus dook ik mijn koelkast in en maakte mijn eigen versie. Resultaat? Een dikke winner van een schoon talloor!

Wat hoort er op een schoon talloorke?
Ik hou het simpel: vertrekken van goeie Vlaamse producten, zoals een goeie pens of een stevige kotelet. Maar ik geef er graag een wereldse twist aan en doorbreek het klassieke Vlaamse -patatten, groenten en vlees- bord. Dat maakt het spannend en gezond!

Kleur is voor mij ook essentieel. Groentjes in alle vormen en bereidingen – gestoomd, gegrild, geroosterd, gemarineerd, koud of warm – geven een mooi contrast. Denk aan een fris slaatje of een tapenade om het bord op te vrolijken. Zonder dat je het doorhebt, eet je op die manier ook veel meer groenten.

En dan, niet onbelangrijk: een goeie “bite”! Gebakken uitjes, nootjes, krokante elementen als kroepoek of granola… dat maakt het écht af. Als kers op de taart voeg ik nog een zuurtje toe – gepekelde groentjes of een pikante toets met een chili-sauske. Zo krijgt je bord die perfecte balans.

Een stappenplan voor een schoon talloor

Scoor een voorraad unieke bordjes bij de Kringwinkel of een rommelmarkt.
Haal kwaliteitsvolle ingrediënten bij je slager, visboer of groenteboer.
Kies beter vlees: smaakvol en duurzaam.
Voorzie een lading verse groenten.
Grill, bak, stoom of rooster de groentjes en stel een kleurrijke saladbar samen.
Vergeet niet: zorg voor een goeie crunch en voldoende smaakmakers!

Nood aan meer inspiratie? Check mijn Instagram of hou de volgende posts in de gaten.