Boontjes in zoetemelksaus

Zoetemelksaus was één van de Vlaamse klassiekers die mijn grootmoeder vaak -én zeker op goede vrijdag- op tafel toverde. Het gerecht heeft een lange geschiedenis en is typisch voor de Denderstreek. Niettegenstaande de benaming ‘zoetemelk-saus’ is deze saus absoluut niét zoet. Het verwijst enkel naar het verschil tussen gewone melk (zoet) en karnemelk(zuur). Dit gerecht is tevens het bewijs dat vegetarisch koken bijzonder authentiek kan zijn…

Wat heb je nodig voor 4 personen? 600g vastkokende aardappelen, 600g prinsessenboontjes, 8 eitjes, 7,5dl volle melk, 90g melkerijboter, peper, zout en heel veel nootmuskaat.

Hoe ga je te werk? Schil de aardappelen en maak de boontjes schoon. Kook of stoom de aardappelen gaar. Hou ze warm. Kook de eitjes in water en dit gedurende 4 minuten Zo zijn ze nog lekker lopend.Neem een kom en laat de boter op een middelmatig vuur smelten. Blijf bij het vuur en wacht tot de boter bruin begint te kleuren.Neem de kom van het vuur en laat het eventjes afkoelen. Voeg de melk toe en breng de saus op smaak met zout, peper en veel nootmuskaat en warm de saus nog even op.Schik tot slot de aardappelen op een bord en leg er de boontjes bovenop.Maak een kuiltje voor de zachtgekookte eitjes en overgiet met een flinke scheut zoetemelksaus.

Graag wat meer pit? Strooi er dan fijngesnipperde ui over en serveer er een flinke schep mosterd bij.

Geef een reactie