Een bordje Tel Aviv

In 2019 had ik een geweldige foodietrip. Samen met mijn foodievrienden Koen en Caroline viel ik als een bijl voor Tel Aviv. Superlatieven ontbreken om onze (eet)ervaringen te beschrijven. Als je ooit wil weten wat het woord ‘vibe’ betekent, moet je er beslist eens heen. Caroline schreef er trouwens deze geweldige blogpost over. Neem zeker je tijd om dit gedetailleerd reisverslag door te nemen want als je weer uit je kot mag, weet je beslist waarheen.

Tel Aviv heeft mij meer dan geïnspireerd. De stad heeft zelfs mijn kookgewoontes veranderd. Groenten zijn voortaan het vertrekpunt van elk kookavontuur en de typische specialiteiten als hummus, falafel en shakshuka maken deel uit van onze dagelijkse kost. Ik zwijg nog over mijn tahini-verslaving. Deze smaakvolle sesampasta heeft zijn plaats op tafel nu wel echt veroverd. Het zal je dan ook niet verwonderen dat ik af en toe eens wegdroom en mij weer even in de straten van Tel Aviv waan. Dit gerecht bijvoorbeeld brengt de beste smaken samen…

Wat heb je nodig? 300g hummus, 1/4 butternut pompoen (kan je ook vervangen door zoete aardappel) , 250g lamsworstjes (type merguez of lamsgehakt), 1 granaatappel, een tak verse munt, 1 teen look 2 el za’atar- kruiden, 2 el olijfolie, 2 el honing of stroop, 4 el verse kaas en wat Turks brood om erbij te serveren.

Hoe ga je te werk? Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij een vierde van de butternut in schijfjes van 30mm. Leg de schijfjes op een bakplaat en kruid ze met de za’atarkruiden. Giet er ook de olijfolie en de siroop over. Stop de pompoenschijfjes voor een 15 à 20 minuutjes in de oven. Ze moeten gaar zijn maar nog een mooie beet hebben. Haal de pitjes uit de granaatappel. Haal het gehakt uit de merguezworstjes en bak ze met samen met de fijngehakte knoflook in een pan. Neem wat leuke borden en begin met dresseren. Begin met een stevige laag hummus, maak nadien een laag met de pompoenschijfjes en doe er ook een schep van het gebakken gehakt over. Werk af met granaatappelpitjes, wat roomkaas en een paar blaadjes verse munt. Serveer met (pitta)brood.