Op zoek naar jouw ‘moment de gloire’ en de ultieme beloning na uren in de keuken? Probeer dan de techniek van bakken met een zoutkorst uit. Het is niet alleen spectaculair om te zien maar het geeft je stuk vlees of vis ook een unieke smaak. Met dit varkenskroontje zette ik tijdens mijn table d’hôtes de figuurlijke kroon op het werk.
Wat heb je nodig?
1 varkenskroontje (1,5kg)
3 sjalotten
2 tenen knoflook
1 dl olijfolie
1 dl sojasaus
5 stengels citroengras
3kg grof zout
3 dl witte wijn
1 bos dragon
Hoe ga je te werk?
Een dag op voorhand
Pel de sjalotten en de knoflooktenen
Pureer ze samen met de olijfolie en de sojasaus.
Knip het bovenste droge deel van het citroengras weg.
Knip het citroengras in fijne ringetjes en roer ze door het oliemengsel.
Doorprik het vlees langs 2 kanten met de punt van een mes.
Masseer de knoflookloie hierin en bedek het vlees met de marinade.
Laat het varkenskroontje minstens 24 uur marineren.
De dag zelf
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg het vlees op een bakplaat.
Meng het zout met de witte wijn.
Verdeel het bosje dragon op het varkenskroontje.
Giet het zoutmengsel over het vlees en druk goed aan zodat het volledig bedekt is.
Stop het varkenskroontje in de oven en laat 1 uur en 45 minuten bakken. Zorg voor wat spektakel. Voorzie een plaatsje op jouw buffet en breek de zoutkorst voor de ogen van jouw gasten open. Amusement verzekerd.