Fruitgalette

Grijp je kans, wacht niet langer en ga aan de slag met dit geweldige recept. Het is bovendien de beste periode om dit te doen. Je hebt nog het laatste zomerfruit én ook het eerste herfstfruit dient zich aan. Dus, één advies probeer snel dit receptje en maak desnoods wat meer van het deeg. Je kan het namelijk makkelijk invriezen. Zo heb je altijd een galette binnen handbereik.

Wat heb je nodig?

Voor het taartdeeg:
200g bloem, 40g suiker, de zeste van 1 sinaasappel, een snuifje zout, 120g koude boter, 60ml ijskoud water.
Voor de afwerking van de taart: 100g gemalen amandelen. 1 ei en 2 el rietsuiker.
Voor de fruitvulling:
400g fruit (perziken, abrikozen, appels, peren, vijgen,…),2 el suiker en 2 el donkere rum


Hoe ga je te werk?
Doe de bloem, suiker en boter in de keukenmachine en meng totdat er kruimels ontstaan en het mengsel lijkt op grof zand. Voeg de zeste, het snuifje zout en het koud water toe. Meng opnieuw in de keukenmachine tot je een stevig deeg bekomt.
Neem 2 vellen bakpapier en plaats het deeg er tussen. Druk het deeg plat met een deegrol en plaats het minstens 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij het fruit in schijfjes van ongeveer 1cm. Doe het fruit samen met de suiker en de rum in een kookpot. Laat 15 minuten sudderen op een middelmatig vuurtje.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit in een cirkel van ongeveer 30-35cm. Prik het deeg in met een vork en laat ongeveer 5cm rand vrij.
Strooi 2/3 van het amandelschaafsel in het midden en leg er de fruitcompote mooi bovenop. Vouw dan de randen om. Klop het ei los en bestrijk de randen ermee. Bestrooi tot slot het fruit met de suiker en nog wat amandelschaafsel.
Zet de galette 35-40 minuten in de oven en bak goudbruin. Haal uit de oven, laat afkoelen op een taartrooster en serveer met slagroom of een bolletje vanille ijs.

Zeg nu zelf….het is toch een beauty?