Voor jou gelezen: In het wild geplukt

Wie mij wat beter kent, weet dat ik  al een tijdje een nieuwe hobby heb: wildplukken. Zalig vind ik het om met of zonder Germaine op pad te gaan. Met de kop in de grond ga ik dan in t wild op zoek naar alles wat eetbaar én lekker is. Het begon ooit met het ontdekken van de culinaire mogelijkheden van wilde daslook en groeide na een paar wildplukwandelingen bij Natalie van Elder uit tot een blijvende zoektocht naar heerlijk onkruid. Niet dat ik nu een herboriste ben (of ooit zal worden). Nee, ik vind het gewoon geweldig om mijn dagelijks talloorke uit te breiden van frisse kruiden én smaken uit de natuur.  

De juiste kennis opdoen en het verschil zien en weten tussen eetbare én giftige planten was de voorbije tijd geen sincure. Ik had wel mijn online bronnen en raadpleegde af en toe ook Obsidentify (een handige app van Natuurpunt) maar het was allesbehalve handig om de juiste kennis te verzamelen. Gelukkig is er nu een goed en compleet boek. Herboriste Lieve Galle slaagde erin om al haar kennis toegankelijk te verwoorden in het handig boek ‘In het wild geplukt’ .

Zo begint ze met de meerwaarde en de do’s en don’ts van wildplukken. Nadien maakt ze een handig overzicht van 36 wilde planten die in Vlaanderen frequent voorkomen. Per plant schotelt ze je een foto voor en trakteer ze je ook op een sappig verhaal. Echt leuk om na een wandeling of on the spot te lezen én altijd wat bij te leren. Zit je op je honger dan is er nog het laatste deel van het boek : de culinaire toepassingen van wilde kruiden en planten. Ook hier slaagt Lieve erin om alles bijzonder toegankelijk te maken. Van klassiekers als pesto en kruidenazijn, verrast ze mij ook met gerechten waar ik niet meteen aan dacht. Wat denk je van een vogelmuursmoothie, botanisch water of een fruitsalade met kamille én paardenbloem. Samengevat is In het wild geplukt een ideaal boek als je een compleet naslagwerk over wildplukken zoekt.

De praktische informatie van het boek : In het wild geplukt, auteur  Lieve Galle, Uitgeverij Sterck & de Vreese, 168 pagina’s, ISBN 978 90 5615 802 6. Verkrijgbaar in de betere boekhandel.