De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Manon Van Aerschot

Kom binnen en zet u. In wiens smakelijke bubbel zijn we vandaag beland….Hallokes, ik ben Manon, freelance food writer & food stylist voor Libelle Lekker, Njam TV en Borgerhoff&Lamberigts; auteur van twee geweldige kookboeken ‘Alle Dagen Feest’ en ‘Alle Dagen Vakantie’ en enthousiast foodblogger van www.macaronmanon.be

2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van corona. Welk nieuwsfeit / moment is jou het afgelopen jaar het meeste bijgebleven?Ho dat zijn er wel erg veel dit jaar. Het is voor mij een heel intens jaar geweest met ups en downs. Zo nam ik afscheid van mijn grootmoeder Make tijdens de eerste coronapiek in april. Maar dat motiveerde mij dan weer om nog meer voor mijn dromen te gaan en een tweede kookboek te maken. ‘Alle dagen vakantie’ is een boek gemaakt in ‘mijn kot’  en op ons stadsterras.Maar ik denk dat 2020 ook wel het jaar van verbinding was. Ik ben heel dankbaar dat ik zo’n fijne mensen rond mij heen heb. Ik hoop ze snel weer allemaal van dichtbij te zien en eens goed vast te pakken ;-).

In 2020 maakten wij van ‘take away – afhalen’ een echt werkwoord.  Welke horeca-zaak heeft op jou echt een indruk gemaakt toen je jouw bubbelmaaltijd ging afhalen en waarom?Le Pristine van Sergio Herman omdat ik doorgaans een hekel heb aan take-away pizza maar deze was super lekker én krokant. Maar ook A’Pos, een nieuw zaakje van moeder en zoon dat net voor de coronacrisis opende. Ze maken de allerbeste ramen waar je echt niet genoeg van kunt krijgen.

Wie verdient volgens jou de titel : man of vrouw van het jaar 2020? Gudrun Hespel die dit jaar 3 zaken uitbouwde, ze is psycholoog en personal trainer en wil met haar digitale bedrijven coaching geven op lichamelijk en mentaal vlak. Ze is dit jaar enorm gegroeid en dat is haar van harte gegund. Wat een powervrouw!

Hopelijk kunnen alle horecazaken snel hun deuren openen. In welke zaak reserveer je dan meteen een tafeltje en waarom? In Dome Sur Mer, het restaurant achter onze hoek waar we graag gaan en ons helemaal thuisvoelen. Ze serveren er superverse vis en bakken er verse wafels met warme chocoladesaus. Puur geluk!

Comfort food kunnen wij de laatste tijd wel gebruiken. Welk gerecht biedt jou altijd troost? Kippensoep, op z’n Belgisch of op z’n Oosters met noedels erin. Ik vind dat zo’n gerecht dat alleen lekker is als er voldoende passie in zit. Je maakt het niet op één, twee, drie en dat is juist zo mooi. Het zit boordevol pure en eerlijke smaken en smaakt zo hartverwarmend! Net zoals vol-au-vent eigenlijk, dat vind ik ook echt een topper!

Kerst vieren wordt dit jaar op zijn minst gezegd ‘speciaal’. Welk menu / formule heb jij in gedachten om er toch een gezellig feest van te maken? Anders dan anders heb ik nu, 10 dagen voor Kerstmis nog niet echt een idee van wat het gaat worden. Ofwel zet ik mijn feestelijk vispannetje op het menu, ofwel gaan we toch voor een klassiek stukje wild met appeltjes, veenbessensaus en kroketten. Oh en veel hapjes en kerstkoekjes, dat vind ik een must!

Ook de jacht naar cadeautjes zullen wij anders moeten organiseren. Heb jij leuke tips voor onder de kerstboom? (kookboeken, keukenspullen, lokale winkeltjes, leuke webshops?) Ik kan uiteraard mijn eigen kookboeken aanraden haha maar ik vind het zeker ook leuk om zelf cadeautjes te maken. Voor een kerstoutfit moet je bij flanelles.be zijn. Ik leerde Dominique van Flanelles eigenlijk kennen door corona. Ze is het buurmeisje van mijn mama en is midden tijdens de eerste coronapiek haar eigen webshop gestart. Intussen heeft ze haar job opgezegd en heeft ze een eigen winkel. Ik vind haar zin voor ondernemerschap, zeker in deze tijden, echt fantastisch! Ook bij haar shop ik cadeautjes voor onder onze kerstboom.

Wij hebben DO IT YOURSELF weer helemaal herontdekt. Op welk persoonlijk DIY-project ben jij bijzonder fier? Mijn eigen gehakt draaien haha! In maart bleek iedereen zoveel spaghettisaus te maken en in te slaan dat hier in Antwerpen bijna nergens nog gehakt te vinden was, zelfs niet in de horecagroothandel! Ik kocht mij dan maar een stuk varkensnek en ging voor het eerst aan de slag met een gehaktmolentje dat ik hier nog had liggen. Geweldig! Eigenlijk is dat super makkelijk en kun je er zo echt letterlijk je eigen draai aan geven door zelf te kruiden en extra smaken toe te voegen.

Het is en blijven een bizarre tijden. Welk nobel initiatief wil jij in de komende weken opzetten om mensen die het nu extra moeilijk hebben, een hart onder de riem te steken? Ik heb kerstkaartjes laten maken met een receptje voor gingerbread mannetjes op. Dat stuur ik naar iedereen die ik ken. Voor mensen dichtbij voorzie ik ook een zakje met zelfgebakken koekjes voor erbij. Maar ik hoorde ook dat er een cadeautjesschuif is in Antwerpen waar je een cadeautje kan afgeven voor zij die er geen kunnen kopen. Eén van de dagen steek er daar eentje in de bus. Mooi initiatief!

Hocus, pocus, pats…..in 2021 tover ik mij naar…..Welk (uitgesteld) reisje boek je meteen als het weer wat veiliger wordt? Op huwelijksreis graag! Normaal gezien gingen we in april naar Vietnam, Thailand en Cambodja maar dat is helaas niet kunnen doorgaan. Mijn man Tarik en ik houden enorm van reizen en ik hoop dat we er snel weer op een veilige manier op uit kunnen trekken!