De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Kris van Kris Kookt

Kom binnen en zet u. In wiens smakelijke bubbel zijn we vandaag beland….Jullie zijn terecht gekomen bij Kris Herrijgers. Geboren en getogen in de Kempen. Na een korte opleiding houtbouw – elektromechanica schakelden ik al snel over naar de koksschool VTI-Spijker in Hoogstraten. Er gaat geen dag voorbij zonder bezig te zijn rond het hele food gebeuren. Ikzelf werk als kok in de horeca (Truckstop Joost), daarnaast zijn we in 2011 begonnen met de blog Kris Kookt. Eerlijk toegeven dat ik toen helemaal niet besefte met wat ik begon. Maar ondertussen is de blog uitgegroeid naar een platform boordevol recepten, cocktails en restaurantbelevingen. Ik ben enorm dankbaar dat ik deze foodpassie al meer dan 13 jaar kan delen met mijn vriendin Sofie.  Het hunkeren naar nieuwe smaken, combinaties en concepten is een passie, een job, een levenswijze en misschien ook wel een verslaving. Een positieve verslaving dan wel.

2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van corona. Welk nieuwsfeit / moment is jou het afgelopen jaar het meeste bijgebleven?Dat zal ongetwijfeld de sluiting van de horeca zijn met de eerste lockdown. Ik was die donderdagavond zelf nog laat aan het werk in de keuken toen we het nieuws vernamen. Een donderslag bij heldere hemel. 

In 2020 maakten wij van ‘take away – afhalen’ een echt werkwoord. Welke horeca-zaak heeft op jou echt een indruk gemaakt toen je jouw bubbelmaaltijd ging afhalen en waarom? Doordat we beide in de horeca werken, hebben we deze periode zelf ook heel veel tijd gekregen. Daardoor koken we nu zelf enorm veel, zelfs mijn vriendin is beginnen te koken. We hebben daarom nog niet zoveel Take Away uitgeprobeerd. Laatst heb ik wel eens deelgenomen aan de online kookles van Seppe Nobels (Graanmarkt13). Je haalt hiervoor een box met ingrediënten af in zijn restaurant. ‘S avonds volg je online kookles en bereid je een heerlijk drie-gangen menu. Een top idee vond ik dat persoonlijk. Je kookt met topproducten, krijgt tips van een topchef en je creëert echt een zalig menu. Ook bij ons in het dorp gaan we graag wat afhalen bij Caseïne. Een super leuke kaas-en delicatessenwinkel in combinatie met een kleinschalig restaurant. Hun kaas en charcuterie planken zorgen echt voor een avond culinair plezier. Daarnaast kan je er verschillende leuke sharing dishes bijbestellen. Verder zien de take away menu’s van De Kleinen Bistro in Westmalle, Signatuur en L’épicerie du

Wie verdient volgens jou de titel : man of vrouw van het jaar 2020? Ik denk dat het heel moeilijk is om hier één naam op te kleven dit jaar. Volgens mij verdient elke ondernemer en iedereen in  de zorg dit jaar deze titel.

Hopelijk kunnen alle horecazaken snel hun deuren openen. In welke zaak reserveer je dan meteen een tafeltje en waarom? Ook hier is het weer moeilijk om er eentje uit te kiezen. De lijst met restaurants die we graag willen bezoeken is enorm. Maar als we er dan toch eentje moeten kiezen, kiezen we voor restaurant Hert in Turnhout. De chef kennen we van zijn vorige restaurant Fleur de Sel. We kijken er enorm naar uit om de evolutie van de chef te volgen. Het restaurant bevind zich op de bovenste verdieping van de Turnova toren. Het prachtige zicht over Turnhout krijg je er hier gratis bij. Tenslotte kunnen we dit restaurant ook bezoeken met het openbaar vervoer. Zo kunnen we beide genieten van een heerlijk glasje wijn.

Comfort food kunnen wij de laatste tijd wel gebruiken. Welk gerecht biedt jou altijd troost? Hier komen we terug bij het verhaal dat mijn vriendin Sofie is beginnen te koken tijdens de lockdown. Sofie maakte haar eigen versie van chili con carne. Een ontzettend smaakvolle en kruidige chili. Ik vraag er hier thuis regelmatig achter. Niet alleen omdat de kruidige geur een hele dag in het huis hangt. Maar je wordt gewoonweg gelukkig van dit recept te koken en te proeven. Een beetje troostfood of eerder comfortfood. Dit is misschien ook wel het enige moment dat we samen in de keuken staan. Terwijl Sofie de chili klaarmaakt zorg ik voor vers gebakken tortillachips. 

Kerst vieren wordt dit jaar op zijn minst gezegd ‘speciaal’. Welk menu / formule heb jij in gedachten om er toch een gezellig feest van te maken?Hoe Kerst of over het algemeen de feestdagen er dit jaar gaat uitzien, dat weten we eigenlijk echt nog niet. Ongetwijfeld proberen we het thuis zo gezellig mogelijk te maken met kerstdecoratie, de kerstboom en veel lichtjes. Kwa feestmenu’s wordt er hier veelal gekozen uit een kaastafel of gourmet. Één avond koken we meestal ook een feestelijke menu. Toch kies ik hier altijd voor recepten die ik vooral op voorhand kan klaarzetten. Eens te meer in deze periode is het belangrijk om extra te genieten op momenten dat we hopelijk samen mogen zijn. Als gastheer probeer ik altijd zo weinig mogelijk in de keuken te staan, maar gezellig bij aan tafel te zitten. Als ik één tip mag geven. Nieuwe recepten uitproberen waar je misschien stress van krijgt kan je het hele jaar doen. Kies tijdens de feestdagen voor recepten die je kent. Als je toch nog inspiratie zoekt. Op de blog stellen we elk jaar een zo makkelijk mogelijke feestmenu samen.

Ook de jacht naar cadeautjes zullen wij anders moeten organiseren. Heb jij leuke tips voor onder de kerstboom? Ik ben echt verschrikkelijk om cadeautjes te kopen. Als we zelf een lijstje moeten maken weet ik eerlijk gezegd nooit goed wat ik erop moet zetten. Buiten dat dit jaar onze citruspers kapot is gegaan. Maar dit jaar kwamen ook de cadeaubons heel vaak  ter sprake. Gezien we ons deze periode idd anders moeten organiseren lijkt mij dat een heel goede optie. Cadeaubonnen van lokale winkels en restaurants.

Wij hebben DO IT YOURSELF weer helemaal herontdekt. Op welk persoonlijk DIY-project ben jij bijzonder fier? Als we zelf een cadeau geven aan iemand, is dat veelal een DIY-project. We maken onze eigen limoncello die enorm geliefd is bij familie. Daarnaast vullen we dit meestal aan met vers gebakken koekjes, zelf gemaakte choco of onze eigen barbecue kruidenmengeling

Het zijn en blijven bizarre tijden. Welk nobel initiatief wil jij in de komende weken opzetten om mensen die het nu extra moeilijk hebben, een hart onder de riem te steken? Echte initiatieven e.d. staan hier niet direct op de planning. Wat we wel proberen, en wat we zelf enorm belangrijk vinden is dat we nu meer dan ooit lokaal kopen. Ons doel is dan ook om eindelijk eens werk te maken van een take-away menu te bestellen bij de genoemde restaurants. 

Hocus, pocus, pats…..in 2021 tover ik mij naar….. Welk (uitgesteld) reisje boek je meteen als het weer wat veiliger wordt? In mei hadden we normaal een reis gemaakt naar Toscane. We keken er enorm naar uit om voor ons een nieuw stukje Italië te ontdekken. We waren zelfs al bezig met leuke restaurants e.d. op te zoeken. We hopen enorm dat we deze reis in 2021 kunnen maken. Door de hele situatie hebben we ook een enorm leuke bubbel gecreëerd. Ook met deze bubbel stond er een weekendje weg op de planning. Plannen die alvast zijn verschoven naar volgend jaar. 

Naast deze leuke eindejaarsvraagjes willen we natuurlijk iedereen fijne feestdagen en al het beste voor 2021 toewensen.