De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Evelien van Share My Food

Kom binnen en zet u. In wiens smakelijke bubbel zijn we vandaag beland….Op mijn website beschrijf ik mezelf als volgt:Geboren in een familie die graag eet.Happy together met een grote levensgenieter en twee mini-foodies.Had journalist, fotograaf of kok kunnen worden, maar kon niet kiezen.Foodblogger, dagdromer, koffielover, hapjes-madam, terrasjesmens. En dat vat het voor mij goed samen. Koken, schrijven en fotografie zijn mijn grote passies. Die combineer ik op mijn blog Share My Food, die ondertussen ook is uitgegroeid tot een freelance beroep. Thuis roer ik in de potten voor Jan (“Joske”), Julie (7) en Olivia (5). Je vindt mij ook op Instagram en Facebook terug als @sharemyfood.blog. 

2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van corona. Welk nieuwsfeit / moment is jou het afgelopen jaar het meeste bijgebleven? De speciale tijd van de eerste lockdown. Een mix van huiselijke warmte, quality time met het gezin, onthaasten, dankbaarheid om de kleine gelukjes en daarnaast angst voor het onbekende virus, het gemis van familie, vrienden en mijn werk, de lange dagen thuis met de kinderen, … Ik vond dat een heel bijzondere periode. Een tijd om enerzijds te koesteren en anderzijds te verafschuwen. Ik schreef er het gedicht “Coronatijd” over en als ik het nu herlees, geeft het voor mij nog altijd goed de sfeer van toen weer. 

In 2020 maakten wij van ‘take away – afhalen’ een echt werkwoord.  Welke horeca-zaak heeft op jou echt een indruk gemaakt toen je jouw bubbelmaaltijd ging afhalen en waarom?Wij hebben het afgelopen jaar bijna elk weekend afgehaald bij onze vriendin Fran van Fran Kookt uit Wetteren. Ongelofelijk knap hoe zij tijdens deze coronatijd telkens weer zichzelf wist heruit te vinden. Met wekelijkse afhaal, brunch- en aperoboxen, een pop-up restaurant in de tuin tijdens de zomer en sinds kort ook een culinair winkeltje. Echt chapeau! 

Wie verdient volgens jou de titel: man of vrouw van het jaar 2020? Voor mij niet één specifiek figuur, maar al wie zich dit jaar aan de corona-regels heeft gehouden, hoe saai en lastig dat soms was/is. Ik heb tijdens de eerst lockdown vaak moeten denken aan mensen met kinderen die het zonder tuin moesten stellen. Hoe moeilijk moet dat niet geweest zijn… En bovenal ook eindeloze bewondering voor de mensen in de zorgsector. Ik hoop echt dat ze na deze crisis blijvend het respect zullen krijgen dat ze verdienen en dat niet alleen in de vorm van schouderklopjes!

Hopelijk kunnen alle horecazaken snel hun deuren openen. In welke zaak reserveer je dan meteen een tafeltje en waarom?Wij hebben deze zomer (toen het even weer mocht) restaurant Een Twee Vijf ontdekt in Gent. Op een zonnige dag zijn we met de fiets naar daar gereden en hebben we daar genoten van een zalige lunch op het terras. Het vegetarische hoofdgerecht was zonder twijfel mijn meest memorabele gerecht van 2020. Een echte umami smaakbom! Enkele weken later hebben we opnieuw aan tafeltje geboekt om met ons tweetjes de veertigste verjaardag van mijn man te vieren.

Comfort food kunnen wij de laatste tijd wel gebruiken. Welk gerecht biedt jou altijd troost? Er zijn er zoveel, moeilijk te kiezen. Pasta en stoofpotjes scoren hier altijd goed, maar als ik één specifiek troostgerecht moet kiezen, dan ga ik voor andijvie met ajuinsaus en spek. Een nostalgisch gerecht uit mijn jeugd. En mijn ouders hadden dit najaar meer dan 100 andijvies in hun moestuin, dus we hebben het heel vaak gegeten.

Kerst vieren wordt dit jaar op zijn minst gezegd ‘speciaal’. Welk menu / formule heb jij in gedachten om er toch een gezellig feest van te maken? Wij vieren dit jaar gewoon met ons gezin. Eerst aperitieven we uitgebreid met de finale van De Warmste Week op televisie. Ik voorzie zeker oesters, veel ovenhapjes en echte champagne. Na het uitgebreid aperitief gaan de meisjes naar bed en genieten we met ons tweetjes van het afhaalmenu van Fran Kookt. Ik heb geen zin om dit jaar veel winkels te doen en ik weet sowieso dat het heel lekker zal zijn!

Ook de jacht naar cadeautjes zullen wij anders moeten organiseren. Heb jij leuke tips voor onder de kerstboom? Dit zal misschien niet zo gezellig klinken, maar wij hebben een aantal jaar geleden het geven van cadeaus afgeschaft in onze familie en vriendenkring (of toch voor de volwassenen). We genieten gewoon van het gezellig samen zijn en zo heeft niemand last van cadeautjesstress. Als ik soms hoor hoe anderen 1001 winkels moeten aandoen voor hét perfecte cadeau voor elk lid van de familie: thanks but no thanks JVoor wie toch cadeautjes wil/moet kopen, kan ik het Gentse juwelenmerk Fleur Fatale aanraden. Greet, die ik ondertussen ook persoonlijk wat beter leerde kennen, maakt de mooiste oorringen. En voor wie zot is van keramiek: Sara Delesie maakt prachtige borden, kommen, … Gevaarlijk terrein voor foodies!

Wij hebben DO IT YOURSELF weer helemaal herontdekt. Op welk persoonlijk DIY-project ben jij bijzonder fier?  Goh fier is misschien veel gezegd, maar tijdens de lockdown in het voorjaar heb ik wel af en toe kleine DIY projectjes bedacht voor de meisjes. Zo hebben we rond Pasen kleine paashaasjes gemaakt met strijkparels om in de ‘paasboom’ (enkele takken uit de tuin) te hangen. En we hebben ook eens met zoutdeeg gespeeld, wat voor mij echt nostalgie was. En voor de rest is mijn keuken toch nog altijd mijn grootste DIY terrein J

Het is en blijven een bizarre tijden. Welk nobel initiatief wil jij in de komende weken opzetten om mensen die het nu extra moeilijk hebben, een hart onder de riem te steken? (kaartjes sturen, koekjes bakken, vrijwilligerswerk,…) Ik heb de komende weken niet echt iets speciaals gepland op dat vlak. Ik probeer gewoon om het binnen ons eigen kleine bubbel zo aangenaam mogelijk te maken door lekker eten te voorzien, het huis gezellig te maken, … Ik vind het belangrijk dat onze dochters zo weinig mogelijk afzien van de hele toestand. Met familie en vrienden die we nu al zo lang moeten missen houden we contact via whatsapp en af en toe skyperitieven we eens. Om de ondernemers in de food sector te steunen heb ik sinds het voorjaar een rubriek “foodie/ondernemer in de kijker”. Alle interviews zijn te vinden op mijn instagrampagina en blog.

Hocus, pocus, pats…..in 2021 tover ik mij naar…..Welk (uitgesteld) reisje boek je meteen als het weer wat veiliger wordt? Ons reisje voor deze zomer is al geboekt via mijn werkgever Reli (waarvoor ik alle communicatie verzorg). Fingers crossed dat we dit jaar wél naar ons vakantiehuisje in Zuid-Frankrijk kunnen gaan. We kijken er zo hard naar uit om nog eens met ons vier weg te zijn en zorgeloos te genieten van du pain, du vin et du boursin.  En van eindeloos ronddobberen op mijn luchtmatras, met een boek van Griet op de Beeck en de zon op mijn gezicht, dat ook!