De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Myriam van Hap&Tap

Kom binnen en zet u. In wiens smakelijke bubbel zijn we vandaag beland….Hoihoi, ik ben de vrouwelijke nestor van de Vlaamse foodbloggers. Met mijn blog Hap & Tap ben ik niet het langst bezig, nee, op dat vlak moet ik o.a. onderdoen voor Tafelklap en Avocado van de Duivel, maar op het vlak van levensjaren op de teller blink ik dan weer uit. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet mee ben met mijn tijd: je vindt me op Facebook en op Instagram, alleen Tik Tok, daarvoor ben ik te oud geworden.

Foto @Ekkow


2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van corona. Welk nieuwsfeit / moment is jou het afgelopen jaar het meeste bijgebleven? Naast het virus dat ons leven helemaal beheerste, zijn het vooral de presidentsverkiezingen in de States die me bij blijven. Wat een poppenkast was me dat. Wat mij betreft, gelukkig met een goede afloop.

In 2020 maakten wij van ‘take away – afhalen’ een echt werkwoord. Welke horeca-zaak heeft op jou echt een indruk gemaakt toen je jouw bubbelmaaltijd ging afhalen en waarom?
Euh, ik moet – met schaamrood op de wangen – bekennen dat ik nog geen bubbelmaaltijd ging afhalen. Aangezien al mijn andere weekendactiviteiten (voetbal, bezoek aan mijn moeder in het rusthuis, looptrainingen,…) gecanceld werden, bleef maar 1 hobby meer over en dat is koken en dus heb ik elk weekend uitgebreid zelf gekookt. De blog vaarde er wel bij.

Wie verdient volgens jou de titel : man of vrouw van het jaar 2020?
Mag ik hier een joker kopen en 2 prijzen uitreiken? In eerste instantie wil ik graag de zorgsector in het algemeen hiervoor nomineren. Wat die mensen dag in dag uit hebben moeten doorstaan is niet te vatten. En als ik dan toch een man of vrouw moet kiezen, dan gaat mijn stem naar Marc Van Ranst. De shit (vergeef me het woord) die die man dit jaar over zich heen gekregen heeft, terwijl hij alleen maar probeerde om iedereen een geweten te schoppen en alles deed voor onze bestwil , is niet normaal. Chapeau voor zijn nooit aflatende inzet.

Hopelijk kunnen alle horecazaken snel hun deuren openen. In welke zaak reserveer je dan meteen een tafeltje en waarom?
Dan ga ik, net zoals na de eerste lockdown, direct terug dineren bij David Da Costa in Antwerpen. David volgde samen met mij kookles aan Spermalie in Brugge en na een mooi parcours als souschef bij topchefs, was eind vorig jaar de tijd rijp voor hem om een eigen restaurant te openen. En toen kwam corona… Ik heb zo met hem te doen. Dan ben je jong, doe je een pak investeringen om je droom na te jagen en dan beslist Covid 19 om roet in het eten te komen gooien. Zonde! Want wat een talent heeft deze kerel!

Comfort food kunnen wij de laatste tijd wel gebruiken. Welk gerecht biedt jou altijd troost? Frietjes van de frituur! Een kleintje met mayonaise, een frikandel special met curry ketchup en Joppie saus in een potje apart alsjeblieft! OMG, wat is dat lang geleden. Ik zie het niet zitten om op vrijdagavond – de vaste frietjesavond – in een 30-meter lange rij te gaan aanschuiven en dus hebben we sinds de lockdown gaan frietjes van de frituur meer gegeten. Lap, nu krijg ik een plotse opstoot van kwijl…
En anders, alles met gesmolten kaas over met een bruin korstje van de grill. Ik kan geen link delen, want dit is niet het soort gerechten waar Hap & Tap voor staat, maar zooooo lekker! #drooling

Kerst vieren wordt dit jaar op zijn minst gezegd ‘speciaal’. Welk menu / formule heb jij in gedachten om er toch een gezellig feest van te maken? Heb ik nog geen take-away gedaan dit jaar, dan denk ik dat ik dat met kerst en nieuw wel ga doen. Terwijl andere mensen hopelijk mijn kerstmenu maken, ga ik eens lui zijn. Voor één keer de rollen omkeren. Haha!

Ook de jacht naar cadeautjes zullen wij anders moeten organiseren. Heb jij leuke tips voor onder de kerstboom? Jazeker! Ik ben onlangs langsgeweest in het keramiekatelier van Aster en haar zus Jasmien in Scheldewindeke (bij Oosterzele). Nu alle workshops in hun pottenbakkerij afgelast zijn, leggen de zussen zich dan maar toe op de productie van de mooiste handmade borden en kommen. Onlangs hebben ze dan ook een webshop toegevoegd aan hun website: Een stukje ambacht in huis halen met Kerst, fijn toch? En dan is er nog de webshop van Ingepakt. Het assortiment bestaat hoofdzakelijk uit Belgische merken. Je vindt er originele cadeautjes zoals geurkaarsen, bureau-accessoires, boeken, chocolade, alcoholvrije dranken maar ook voor een originele zelf ontworpen wenskaart ben je aan het juiste adres. Aanrader!

Wij hebben DO IT YOURSELF weer helemaal herontdekt. Op welk persoonlijk DIY-project ben jij bijzonder fier? Ik heb me in 2020 terug met succes aan zuurdesembrood gewaagd, al moet ik eerlijk toegeven dat ik het niet zag zitten om helemaal from scratch te beginnen. Ik speelde een beetje vals door collega Koen van Teveel Kookboeken om een potteke starter te vragen. Maar voor de rest bakte ik de mooiste en lekkerste broodjes, al duurde het wel even voor ik zover was. De eerste keer stond ik om half één ’s nachts nog mijn deeg te “stretchen and folden”. Maar ondertussen is de uitdaging er terug af en heb ik mijn starter laten verkommeren. Sorry, Koen!

Het is en blijven een bizarre tijden. Welk nobel initiatief wil jij in de komende weken opzetten om mensen die het nu extra moeilijk hebben, een hart onder de riem te steken?Ik heb nog geen specifiek nobel doel voor ogen (ik moet ook nog werken tot en met 24 december), maar als er mensen zijn die mijn hulp kunnen gebruiken tussen Kerst en nieuw, dan mogen ze altijd een beroep op me doen. Zo heb ik ooit maaltijden bereid voor de voedselbanken en dat geeft zo’n goed gevoel. Dus, mensen, shoot!

Hocus, pocus, pats…..in 2021 tover ik mij naar…..Welk (uitgesteld) reisje boek je meteen als het weer wat veiliger wordt? Naar Tokyo marathon! Ik had eind februari net mijn laatste zware training van 30 km erop zitten op zaterdag, toen op maandag het spijtige nieuws kwam dat de marathon afgelast werd. Ik moet eerlijk toegeven dat dit een serieuze (mentale) klap voor me was. Tokyo zou mijn laatste marathon worden en ik was zooooo aan het aftellen. Ondertussen heb ik me al een beetje herpakt en loop ik al terug een kleine 30 km per week, kwestie van niet volledig terug van 0 te moeten opbouwen, wanneer Tokyo beslist om de marathon effectief te laten doorgaan op 17 oktober 2021. Fingers crossed.