De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Colette van Traiteur Bogaert

Kom binnen en zet u. In wiens smakelijke bubbel zijn we vandaag beland….Dank voor de invitatie en ik schuif met plezier aan. Voor jou zit Colette, een gepassioneerde “foodie”-ondernemer in alle facetten : traiteurszaken Bogaert te Zottegem en Liedekerke en sinds vorig jaar ook een gezellig eetcafé Margriet, eveneens in Zottegem. Recent zijn we ook op de digitale kar gesprongen met actieve Instagram, Facebook én ook een webshop.

2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van corona. Welk nieuwsfeit / moment is jou het afgelopen jaar het meeste bijgebleven? Misschien klinkt dit vreemd maar tijdens de 1e lockdown waren we gedurende 6 weken volledig gesloten. We wisten niet wat er op ons af kwam en we besloten uit veiligheid voor onze medewerkers, klanten en onszelf, het zekere voor het onzekere te nemen. Deze 6 weken stond de tijd letterlijk even stil, onthaasting noemt dit. We hadden eindelijk opnieuw tijd om te herbronnen, creatief na te denken, nieuwe gerechten uitproberen en vooral even “thuis” zijn en te koken, te poetsen, te tuinieren, te wandelen,’s avonds spelletjes te spelen met de kinderen, te luisteren,… In die periode is ook het idee ontstaan om een webshop te maken, welke nu reeds volop actief is en waarop ik zeer trots ben.

In 2020 maakten wij van ‘take away – afhalen’ een echt werkwoord. Welke horeca-zaak heeft op jou echt een indruk gemaakt toen je jouw bubbelmaaltijd ging afhalen en waarom? Wij hebben geen enkele keer afgehaald. Elke dag probeerde ik zelf te koken of één van de kinderen. Dit was echt waar ik het meeste plezier aan heb gehad. Een kip in de oven, rozemarijn gaan knippen in de tuin, mijn zoon die dolgraag de bbq aansteekt, mijn dochter die als de beste sushi maakt, brood bakt,… leven als kluizenaars…. Een heerlijke tijd was dat!

Wie verdient volgens jou de titel : man of vrouw van het jaar 2020?
Onze kok Rinaldo, die bij Margriet de schoonste talloorkes op tafel tovert en met wie het zeer fijn is om samen te werken, is voor mij man van het jaar. We begrijpen elkaar direct en zijn inspiratie is een verademing! We zijn mekaar toevallig tegengekomen in Brussel in mijn favoriete café waar hij iedere middag (h)eerlijke en originele gerechten uit zijn mouw toverde.
Cindy, mijn rots in de branding bij traiteur Bogaert, verdient zeker de titel vrouw van het jaar. We verstaan mekaar blindelings en vullen mekaar perfect aan. Zonder haar stonden we niet waar we nu staan!

Hopelijk kunnen alle horecazaken snel hun deuren openen. In welke zaak reserveer je dan meteen een tafeltje en waarom? Sowieso bij Margriet, een concept waar ik het meeste van hou. Gezellig, lekker eten, niet te duur, goeie bediening, schone muziek, een toog waar je kan aan eten of aperitieven, no nonsens,… ik heb het zo graag!

Comfort food kunnen wij de laatste tijd wel gebruiken. Welk gerecht biedt jou altijd troost? De hutsepot van mijn mama of haar savooien met varkensgebraad en de beste jus. Allebei recepten van haar moeder, mijn grootmoeder. Zij was de allerbeste kokkin!

Kerst vieren wordt dit jaar op zijn minst gezegd ‘speciaal’. Welk menu / formule heb jij in gedachten om er toch een gezellig feest van te maken? Omdat wij in de ouderlijke woning wonen is het traditie dat de ganse familie op kerst bij ons komt met als dresscode de obligate pyama. Het is dan eerst gezellig aperitieven rond de toog in de keuken om nadien een gevulde kalkoen met appeltjes, witloofslaatje, kroketjes en pepersaus te eten. Wij gaan deze traditie in ere houden, weliswaar in kleiner gezelschap.

Ook de jacht naar cadeautjes zullen wij anders moeten organiseren. Heb jij leuke tips voor onder de kerstboom? Mijn kinderen zorgen voor de meeste cadeautjes. Ik heb daar zelf zeer weinig tijd voor tijdens de kerstdrukte maar probeer toch om bij de collega-handelaars in Zottegem wat boeken, bruikbare kledij of leuke verrassingen te kopen. Met kookboeken kan je mij wel altijd een plezier doen. Een eigen kookboek maken is iets wat ik trouwens nog zeer graag zou doen.

Wij hebben DO IT YOURSELF weer helemaal herontdekt. Op welk persoonlijk DIY-project ben jij bijzonder fier? Tijdens de eerste lockdown periode beslisten we om zelf onze groenten te telen. Zoals het hoort, plantten we het eerste jaar aardappelen. Met de hulp van een boer uit de buurt was dit snel geklaard. Al gauw ontdekten we echter de vijand van menig tuinier, de Japanse duizendknoop, een zeer hardnekkig onkruid. Uren hebben op ons land dit kruid uitgetrokken en uitgeput. ’s Ochtends in pyama kruid gaan uitdoen, gaan kijken of ze groeiden, aftellen naar de 1e oogst, eindelijk patatten kunnen uitdoen,… dit werkte echt helend, even alles vergeten…

Het is en blijven een bizarre tijden. Welk nobel initiatief wil jij in de komende weken opzetten om mensen die het nu extra moeilijk hebben, een hart onder de riem te steken? Wij proberen iedere ons best te doen voor iedereen om er telkens weer iets unieks te maken. Dit kan een fijne babbel zijn in de winkel, een lekker gerechtje thuis brengen,… tijd nemen om te luisteren…

Hocus, pocus, pats…..in 2021 tover ik mij naar…..
Welk (uitgesteld) reisje boek je meteen als het weer wat veiliger wordt?
Ik heb enorme bewondering voor de Libanese / Mediteraanse keuken. Hiervoor wil ik graag naar Israël gaan waar veel van die invloeden samenkomen. Politiek een kruitvat van tegenstellingen maar culinair is daar alles zo verweven en in harmonie.