De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Floortje van Graan

Kom binnen en zet u. In wiens smakelijke bubbel zijn we vandaag beland….Met de bakkerij academie van GRAAN geef ik via cursussen de stiel van het ambachtelijk bakken door. Met desem of weinig gist, geen verbeteraars en zuiver ingrediënten.Naast de bakkerij academie kan je bij GRAAN de ambacht  bakken beleven. Groepen  kunnen bij GRAAN terecht om samen te bakken en te tafelen. Samen brood bakken, pizza’s bakken in de houtoven of verse pasta maken. Op donderdag en zaterdag is GRAAN een restaurant. In het restaurant kan je proeven van onze ambachtelijke desem pizza’s uit de houtoven. 

Foto Dries Luyten

2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van corona. Welk nieuwsfeit / moment is jou het afgelopen jaar het meeste bijgebleven? Op donderdag 12 maart 2020 kwam het bericht binnen dat ik mijn zaak moest sluiten. Verplicht mijn werk neerleggen? Met dat scenario had ik nooit eerder rekening gehouden. Het was een schok, zo onwezenlijk en toch ook wel beangstigend.  Dat moment zal ik niet snel vergeten. 

In 2020 maakten wij van ‘take away – afhalen’ een echt werkwoord.  Welke horeca-zaak heeft op jou echt een indruk gemaakt toen je jo bubbelmaaltijd ging afhalen en waarom? Redelijk snel is GRAAN overgestapt naar take-away en brood verkoop. In die periode heb ik hard gewerkt en zuinig geleefd. Onze bubbelmaaltijd was steeds van eigen maak. Ondertussen nam ik soms pauze bij koffiebar Viggo’s op de Coninckplein in Antwerpen. Radio Viggo’werd er tijdens de eerste lockdown opgestart.  De wekelijkse lockdown sessions met een programma van verschillende dj’s kon je via livestream volgen. Dankzij initiatieven zoals radio Viggo’s kunnen dj’s blijven spelen. Het klantenbestand van de koffiebar Viggo’s groeit in tijden van covid. Dat is een sterk verhaal.

Wie verdient volgens jou de titel : man of vrouw van het jaar 2020? Geen twijfel. Voor mij zijn de zorgverleners de mannen én de vrouwen van het jaar 2020.

Hopelijk kunnen alle horecazaken snel hun deuren openen. In welke zaak reserveer je dan meteen een tafeltje en waarom?Het is fijn om ergens te komen waar je passie voelt. Dat ervaarde ik net voor de sluiting van de horeca bij Brutal. Brutal ligt op wandelafstand van GRAAN. De ingrediënten worden er zorgvuldig uitgekozen en het brood dat ze serveren is zelf gebakken. Het maakt mij gelukkig als ik een restaurant bezoek waar ook het brood aandacht krijgt.

Comfort food kunnen wij de laatste tijd wel gebruiken. Welk gerecht biedt jou altijd troost? Voor mij is comfort food pasta. Pasta maak ik zelf met bloem en water. Soms met spelt, met groenten of verse kruiden in verwerkt. Het is heel eenvoudig maar vooral ook leuk om te doen. 

Kerst vieren wordt dit jaar op zijn minst gezegd ‘speciaal’. Welk menu / formule heb jij in gedachten om er toch een gezellig feest van te maken? Kerst vieren we dit jaar met het gezin. Een concreet menu heb ik nog niet in gedachten, maar misschien dat we een menu afhalen om zo de horeca te steunen.  

Ook de jacht naar cadeautjes zullen wij anders moeten organiseren. Heb jij leuke tips voor onder de kerstboom? Waarom niet eens enkele biertjes ipv een fles wijn? Beerloversbar (een biercafé in Antwerpen) is nu tijdelijk geen café maar een winkel. Je vindt er een mooi aanbod van bieren. Ben de eigenaar van de zaak stelt vaak verassende bieren voor en weet er alles over te vertellen.

Het is en blijven een bizarre tijden. Welk nobel initiatief wil jij in de komende weken opzetten om mensen die het nu extra moeilijk hebben, een hart onder de riem te steken? Het zal nog een tijd duren vooraleer het normale terug komt. Ik probeer meer aandacht te hebben voor mijn omgeving. En misschien wordt het wel een goede gewoonte. 

Hocus, pocus, pats…..in 2021 tover ik mij naar…..Welk (uitgesteld) reisje boek je meteen als het weer wat veiliger wordt? Van zodra het terug veilig is plan ik een reis naar Italië. Inspiratie opzoeken, proeven en enkele cursussen volgen.