Crispy eend met zalige groenten

Mijn oven doet vaak mijn werk….zalig toch! Had ik maar meer toestellen (lees stofzuigers, schuurborstels) met deze functie 😊. Ik verklap alvast hoe ik dit schoon talloorke met crispy eend en veel groentjes uit de oven toverde…..

Wat heb je nodig voor 2 personen? 

2 eendenbouten , 1 ui, 5 fijne wortels (uit een bussel), 3 kleine aardappelen, 2 tenen knoflook, 1 rauwe biet, 1 takje tijm, peper en zout, 1 el olijfolie, 1 el rode wijnazijn, 1 el confituur of mangochutney, 1 el mosterd, 300ml bouillon en 1 tl maïzena.

Hoe ga je te werk? 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak de groenten schoon. Snij de ui in kwarten, de aardappels en de bieten in twee. Leg de groenten samen met de eendenborst in een grote ovenschaal. Besprenkel met olie en azijn, kruid het vlees met peper en zout en voeg ook de gepelde knoflooktenen en de tijm aan de ovenschotel toe. Dek de schotel af met een vel alu-folie en schuif het voor een uurtje in de oven. Verwijder na een uur de folie, hou de groenten apart, vang het braadvocht op in een apart kommetje en zet de eendenborst terug in de oven voor een crispykorstje. Draai hiervoor de oven wat hoger (200 graden) en bak het nog een 10-tal minuten verder.

Zet het kommetje met het braadvocht op het vuur en voeg de confituur en de mosterd erbij. Roer goed, zet het vuur geleidelijk aan op een hogere stand en voeg ook de bouillon erbij. Laat het mengsel even inkoken en dik de saus wat aan met maïzena. 

Maak tot slot een schoon talloorke met de krokant gebakken eendeborst, de groentjes en de saus. Werk af met wat groene accenten. Het blad en de bloem van Oostindische kers zijn bijvoorbeeld uiterst geschikt.

Gebaseerd op een recept uit het geweldige nieuwe boek ‘Samen Eten’ van Jamie Oliver.