Zo maak je fattoush

Het heeft wat tijd nodig gehad maar nu besef ik het meer dan ooit. Wij moeten nu gewoon in ons kot blijven, even door de zure appel bijten en van de nood en deugd maken. Genieten van de kleine dingen zoals nieuwe gerechten ontdekken en uitgebreid koken is wat wij nu meer dan ooit moeten doen. Ik start daarom met een kookinuwkot-reeks en zal – om jullie te inspireren- in de komende dagen (weken) leuke recepten posten.

Beginnen doe ik met een klassieker uit de Arabische keuken : fattoush. Deze broodsalade met pitabroodjes serveerde ik vorige week al en iedereen was meteen verkocht. Het geheim van deze salade zit ‘m in de combinatie van granaatappelmelasse (siroop van ingekookt granaatappelsap) en sumac (gedroogde rode besjes) en de frisse zurige smaak.

Wat heb je nodig? 3 pitabroodjes, 3 el sumac, 2 el granaatappelmelasse, 1 granaatappel, 1 komkommer, 15 kerstomaatjes, 4 lente-uitjes, 1 gele paprika, 1 rode paprika, 1 venkel, een stevige portie verse kruiden als bladpeterselie, munt, dille, het sap van 1/2 citroen, 4 el olijfolie, zout en peper.

Hoe ga je te werk? Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de pitabroodjes in vierkantjes van 1-2 cm, trek de zijden van elkaar en strooi ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met wat olijfolie en strooi 1 el sumac erover. Hussel door elkaar en zet 15 min. in de oven tot ze mooi krokant zijn. Haal de pitjes uit de granaatappel en strooi er de rest van de sumac en de granaatappelmelasse over.

Snij doormidden, verwijder de pitjes en snij de paprika’s in fijne blokjes. Halveer de kerstomaatjes, verwijder de pitjes en snij ze in partjes. Verwijder het harde deel van de venkel en snij in fijne reepjes. Als er loof aanzit, verwerk ook zeker dit (altijd een geweldige smaakmaker). Snij de lente-ui in ringen. Snij de kruiden fijn. Verwijder de vochtige zaadlijsten van de komkommer en snij het in kleine blokjes. Doe alle groenten in een kom.

Sprenkel vlak voor het serveren met citroensap en olijfolie. Kruid af met peer en zout. Werk af met gebakken stukjes pita over en hussel alles door elkaar.

Geef een reactie