Take out-tour in Sint-Gillis

Heb je een hongerke of wil je gewoon eens uit jouw kot, neem dan de trein richting Brussel. Stap af in Brussel – Zuid en wandel richting Hallepoort. Daar, in het culinaire eldorado van onze hoofdstad start jouw smakelijke wandeling…..

De eerste verplichte stop (als de wachtrij het toelaat) is Boulengier. De woorden ‘Artisanale & Gourmande’ vatten perfect samen hoe deze bakkerij met open atelier werkt. Probeer zeker het zuurdesembrood en hun echte ontbijtkoeken. Adres: Jean Volderslaan 11 Sint-Gillis.

Steek vervolgens de mooie avenue over, geniet van de prachtige gebouwen en stap binnen bij Chouconut. Zoals de naam al doet vermoeden draait het in deze gezellige zaak rond ‘choukes’. Vergeet de klassieke soes met slagroom of banketbakkersroom, bij Chouconut vinden ze deze lekkernij gewoon opnieuw uit. Het soezendeeg is luchtig en heeft bovenaan een krokant craquelinlaagje. Over de vullingen en de gebruikte toppings zou ik wel een volledige blogpost kunnen vulleb. Ga ze gewoon ontdekken. Stel een discoverybox met een zes verschillende smaken samen en geniet van deze verfijnde patisserie. Adres: Jean Volderslaan 46 Sint – Gilles.

Stap verder richting de Parvis van Sint-Gillis. Zaterdagvoormiddag is het er marktdag en word je er beslist blij van het mooie aanbod. De kramen met Italiaanse delicatessen en de groentekramen verdienen een aanbeveling. Heb je ondertussen al een hongerke? Stap dan binnen bij Sabor Latina en waan je even in Latijns-Amerika. De ceviche is er echt een aanrader. 

Klaar voor een volgende ervaring? Le Petit Mercado wordt misschien ook jouw ontdekking van deze wandeling. Deze zaak houdt het midden tussen de gezellige kruidenierszaak van weleer en de hippe delicatessenwinkel Snuister er tussen de leuke kookboeken en geef vooral je ogen de kost. Het assortiment van leuke producten met nog leukere verpakkingen is er buitengewoon. In betere tijden kan je er ook lekker lang aan de ‘comptoir’ hangen en een glaasje drinken. Adres : Rue de l’Hotel des Monnaies Sint-Gilles

Save the best for last en geniet bij Fernand Obb van de echte Belgische keuken. Deze zaak is een begrip in de buurt en ook daar buiten. Hun garnaalkroketten zijn legendarisch en werden niet voor niets verkozen tot de beste van Brussel. Net zo fishy ingesteld? Dan hebben ze er ook nog ’n echte pistolet met gehakt of ééntje met witte pens.Neem er ook hun huisgerookte zalm en homemade pastrami mee. Adres: Rue de Tamines Sint Gilles

Tot slot, nog een kleine tip. Doe de tour het liefst op een zaterdag of een zondag.