Zo maak je scones in uw kot

Tegenwoordig ligt mijn aanrecht vol met kook- en bakboeken. Elke dag wordt er wel een nieuw receptje uitgeprobeerd. De kilo’s bloem en goei boter die ik al verwerkte, kan ik niet meer bijhouden. Scones, de zalige Engelse cakes / ontbijtkoekjes, konden natuurlijk ook niet in het rijtje ontbreken. Ik liet mijn standaardrecept even voor wat het was en ging grasduinen in twee echte bakbijbels. Home Baked van Yvette Van Boven en Bakken van Paul Hollywood (die met zijn mooie blauwe ogen van British Bake off) zijn voor mij de referenties als het op bakken aankomt. Hun beide recepten voor scones boeiden mij zo dat ik ze gewoon combineerde en er eigen tafelklap-scones van maakte…

Wat heb je nodig? 450g bloem, 2 el bakpoeder, 125g koude boter, 80g suiker, 2 eieren, een snuifje zout, 150ml karnemelk of volle melk, 1 extra dooier en een uitsteekvormpje.

Hoe ga je te werk? Doe de boter in kleine blokjes. De grootte van een erwt is een ideale maat. Meng alle ingrediënten (behalve de karnemelk) tot een korrelig mengsel. Voeg nadien stapsgewijs de karnemelk toe. Blijf kneden tot een mooie samenhangende bol. Het mengsel moet wat droog en korrelig aanvoelen en mag zeker niet te nat zijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi het werkblad met wat bloem. Druk het deeg uit tot een plak van 2cm dikte. Neem een uitsteekvormpje en steek de scones uit. Van de restjes van het deeg maak je een mooi klein bolletje. Bestrijk de scones met wat eidooier en leg ze op een ingevette bakplaat. Schuif ze nadien in de oven en bak ze 15 (klein formaat) à 20 (groot formaat) mooi goudbruin.

Serveer lauwwarm met confituur en clotted cream (is bij ons moeilijk te vinden, ik combineer daarom altijd mascarpone met room)