Focaccia, zo bak je het ideale partybrood

Zeg aperitieven en ik denk er spontaan focaccia bij. Dit Italiaans plat brood -met flink zalig veel olijfolie- is ondertussen een vaste waarde bij onze borrels geworden. Zelfs op een barbecue kan deze zuiderling niet ontbreken. Dit brood heeft dan ook alles om zeker zijn plaatsje bij jouw borrels te verdienen. Je kan het makkelijk combineren met traditionele dippers, wil je het brood origineel decoreren met een frisse salade dan kan het ook perfect en voor het te bakken hoef je geen professionele bakker te zijn. Dus, geen excuses meer en bakken maar.

Wat heb je nodig? 500g bloem, 10g zout, 30ml olijfolie, 335ml water, 10g droge gist.

Hoe ga te werk? Doe de bloem met de gist in de mengkom van de kneder en begin zachtjes met kneden. Voeg langzaam het water en de olijfolie toe. Eindig met het zout. Blijf minstens 10 minuten kneden. Doe het deeg in een andere kom en laat het 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Ben je niet zeker van de ideale kamertemperatuur dan kan je het deeg ook gewoon in de oven stoppen. Kies dan voor een temperatuur van 30 graden. Haal het deeg na deze eerste rijs uit de kom en druk het deeg met de hand plat. Leg het vervolgens in een ingevet bakblik en laat het deeg 30 minuten rijzen. Ondertussen kies je jouw favoriete topping uit. Je kan klassiek gaan met takjes rozemarijn, kerstomaatjes of olijven. Creatiever kan het met blauwe kaas en peer of met spekblokjes en geraspte kaas. Verwarm de oven voor op 230 graden. Besprenkel het gerezen deeg met wat olijfolie en rangschik er de topping op. Bak de focaccia 25 minuten goudbruin.