Waar vind je de beste mattentaarten?

Ongetwijfeld weet je dat ik een grote pateekesfreak ben. Van een simpel rijsttaartje tot een stijlvolle javanais, zelden of nooit sla ik een zoet aanbod af. Ik vind het dan ook niet erg om voor een originele taart een eindje te rijden. Eén van mijn favorieten komt gelukkig uit mijn achtertuin : de mattentaart. Voor zij die deze lokale heerlijkheid niet kennen, zet ik even alles op een rij….

Wat zijn mattentaarten? Geraardsbergse mattentaarten zijn meestal kleine (maar af en toe ook grote :-)) ronde taartjes die bestaan uit bladerdeeg, opgevuld met mattenbrij. Ze zijn onafscheidelijk verbonden met de cultuur en de geschiedenis van Geraardsbergen. Een probleem van melkbewaring lag aan de oorsprong. Tot en met de 19de eeuw beschikten alleen kloostergemeenschappen en kastelen over ijskelders om melk enkele tijd te kunnen bewaren. De doorsnee boer had deze mogelijkheid niet. Daarom liet hij de volle rauwe melk schiften in ‘matten’ en wei, het procédé van het kaasmaken. De melk werd gekookt, gestremd door toevoeging van zure karnemelk en uitgelekt in een neteldoek.. De uitgelekte wrongel werd gemalen en gemengd met suiker en eidooiers. De mattenbrij werd uitgespreid op een vierkant deeglapje, dat vervolgens overhoeks werd gevouwen en gebakken in een oven.

Waar vind je nog de echte? Wat is echt, dat is de vraag! Persoonlijk vind ik ‘echt’ synoniem voor ambachtelijk en dan ben je in de wijde omgeving van Geraardsbergen aan het juiste adres. Enkel hier en alleen hier is er nog een echte traditie van matten maken én bakken. Als je bovendien de echte, de Europees erkende wil, moet je gaan winkelen in Lierde en Geraardsbergen of één van zijn deelgemeenten met zalige namen als Goeferdinge, Grimminge, Idegem, Moerbeke, Nederboelare, Nieuwenhove, Onkerzele, Ophasselt, Overboelare, Schendelbeke, Smeerebbe-Vloerzegem, Viane, Waarbeke, Zandbergen, Zarlardinge. Deftinge, Hemelveerdegem, Sint-Maria-Lierde en Sint-Martens-Lierde. Een andere voorwaarde voor de Europese erkenning is de herkomst van de melk. De melk , zowel als de matten (de basis van de taart), moeten afkomstig zijn van hoeves uit dit omschreven gebied.

Hoe wordt een mattentaart gemaakt? De bereiding van de mattenbrij gebeurt door matten, eieren, suiker en eventueel een kleine hoeveelheid amandelextract te mengen. Taartvormpjes bekleed met bladerdeeg worden gevuld met de mattenbrij en afgedekt met een nieuwe laag bladerdeeg. Dat wordt dichtgevouwen en bestreken met ei. In de bovenlaag van de mattentaart wordt tot slot een lichte knip aangebracht. De echte goeie zijn bovendien van een extra laagje abrikozenconfituur; Dit subtiel laagje maakt de mattentaart heerlijk ‘vochtig’.Bedankt voor de juiste informatie en de juiste bron : Streekproduct.be

Hoe herken / koop je een echte goeie mattentaart?
Kies voor een groter formaat. De ervaring (en ik heb er al honderden opgesmikkeld) leert mij dat de grotere beter zijn van smaak.
Koop ze zo vers mogelijk. Bij mijn favoriete adresjes (zie onderaan) bestel ik ze altijd zo vers mogelijk en dat biedt niets dan voordelen. Ze zijn nog lekker vochtig en je kan ze nog een paar dagen bewaren.
Koop de artisanale variant en vermijd de bake-off variant. Waarom? Het verschil in smaak is immens. Dus, liever vers van de bakker dan uit de diepvriezer. Je herkent de artisanale aan hun originele vorm. De industriële hebben vaak nog een bakvormpje rond zich.
Ga op zoek naar de mattentaart een subtiel laagje abrikozenconfituur. Dit ultrafijn laagje geeft altijd de doorslag.

Dit zijn alvast mijn favoriete adresjes: Bakkerij De Lekkerbek, Geraardsbergsestraat 4, 9570 Lierde (Deftinge). Deze zaak is van heide en ver bekend om zijn mattentaarten. De bakkerij is gezellig, de bediening vriendelijk en de automaat voor de deur bevat niet alleen brood maar ook pateekes voor wielertoeristen.

Bakkerij De Henau Brusselbaan 9 9550 Herzele (Steenhuize). Deze “verborgen” bakkerij is één van mijn persoonlijke favorieten. Ze hebben een geweldig aanbod van artisanale taarten en boerenbrood. Hun verse mattentaart (groot formaat) staat in mijn persoonlijke favoriete gebakjes- Top 10. Let wel : de bakkerij zit verborgen achter een garagepoort.