De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Mieke De Hoog

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Omschrijf jezelf op een smakelijke manier. Ik ben Mieke, gelukkige vrouw van Nick, trotse mama van Camille en enthousiaste foodblogger bij Mie en Place.
Door mijn passie voor koken én eten kan je me heel vaak in onze keuken vinden. Achter mijn fornuis met mijn neus in mijn potten. In mijn keuken voel ik me goed, kom ik tot rust en kan ik mijn (vaak volle) hoofd leeg maken. Ik ben hier op mijn plaats “Mie en place” e dus.Ik probeer gezond, maar vooral lekker te koken, met veel smaak, met respect voor het (seizoens)product én bovenal met liefde. Voor mij zit het allemaal in de details. Ik kan echt genieten van het voorbereidende werk: lokaal winkelen, de tafel mooi dekken en zorgen voor een gezellige sfeer in huis. Ik probeer van elke maaltijd een feestje te maken, hoe eenvoudig of bijzonder het gerecht ook mag zijn. Het moment dat we samen komen rond de tafel is goud waard voor mij.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Ik kan ontzettend genieten van hele simpele dingen. Onze pistolet op zondag of de etentjes die spontaan ontstaan met vrienden kunnen zo gezellig zijn. Het hoeft dus zeker niet altijd op restaurant te zijn. De gezelligste tafelklap had ik dit jaar bij Ruggeri. Het is mijn favoriet restaurant omdat het een Italiaans restaurant is en bovendien in onze gemeente. Huiselijk gevoel: check. Kleine, heerlijke kaart met verse seizoensproducten: check. Super vriendelijke, gastvrije bediening: check. Do I have to say more?

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?
In mijn dromen zou dat een strandfeest worden. Het liefst in een kleine idyllische baai op een prachtige zomeravond. Ik zou een beperkt aantal gasten uitnodigen die met bootjes naar de geheime plaats zouden gebracht worden. We zouden eten aan lage, lange tafels met heel veel kleurrijke kussens. Op de tafels zouden vaasjes staan met verschillende bloemen en duizenden kaarsen zouden zorgen voor de feeërieke boho stijl. Coldplay zou op de achtergrond voor de nodige sfeer zorgen. We zouden klinken op de liefde met een fantastische cocktail of mocktail in de hand. Ik zou heerlijke zuiderse gerechten met pure smaken op tafel toveren. Terwijl we eten zou de zon langzaam ondergaan alsof we die met ons gebabbel in slaap zouden wiegen. Nadien zouden de beentjes losgeschud worden op de dansvloer (nou ja, het strand dus) en zouden er zeker enkele vrienden in het water belanden en ik kan je nu al zeggen wie dat zouden zijn ?

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?
Kerstmis vieren wij altijd met mijn gezin. Toen onze dochter jong was kozen we één keertje om ‘pannekeseten’ (gourmet) te proberen. Sindsdien is dat een kersttraditie geworden en wordt er elk jaar weer steevast gekozen voor deze klassieker. Ik zorg voor een aantal lekkere bijgerechtjes en Camille maakt een playlist met kerstmuziek en steekt de kaarsjes aan. Het zorgen voor de juiste sfeer zit blijkbaar in het bloed.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in?
Wanneer ik aan het koken ga, probeer ik altijd met kwalitatieve producten te werken. Voor mij gaan de feestdagen niet gepaard met exclusieve ingrediënten. Zolang alles maar vers is, ben ik gelukkig. Ik zorg wel altijd voor een lekkere fles champagne of cava. Wanneer er iets te vieren valt, klink ik graag met bubbels en ondertussen in elkaars ogen kijken. Zalig toch?

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Ik vind het jammer dat de maatschappij zo lijkt te verharden. Er is zo weinig oprechte aandacht voor elkaar. Wanneer iedereen op zijn manier iets kleins zou kunnen betekenen, al was het maar een vriendelijke lach bij het passeren, dan zouden mensen terug in verbinding kunnen gaan. Ik mis wat gevoeligheid in onze wereld.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Ik ben niet echt het type dat slaafs de trends volgt. Ik doe enkel wat bij mij past, wat goed voelt. Zo ben ik enkele jaren gelden minder vlees gaan eten. Ik doe dit voor het milieu, voor mijn gezondheid, maar ook voor de dieren. Bovendien kan je zo lekker vegetarisch koken. Als je zoals mij de seizoenen volgt dan heb je inspiratie genoeg om elke dag iets lekkers te bereiden. Dit jaar probeerde ik ook geen alcohol meer te drinken. Dit lukt prima want er zijn tegenwoordig al lekkere alternatieven. Heel af en toe drink ik nog eens een glaasje en dan kan ik daar enorm van genieten.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Lezen doe ik enorm graag. Van kindsbeen af ben ik verzot op boeken. Ik heb een zwak voor kookboeken of wat had je gedacht. De boeken van Donna Hay vind ik werkelijk pareltjes. Ik ben enorme fan van haar eenvoudige foodstyling. Ik lees ook heel graag boeken die mij laten groeien als mens. Ik ben echt gefascineerd door onze innerlijke wereld. Op dit moment lees ik het boek Puur lichter leven. Het gaat over de bewustwording van het emotionele gewicht dat je met je meedraagt. Tja, ik kan er niets aan doen ?

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Instagram natuurlijk, hoewel ik vooral probeer mijn eigen ding te doen en me niet te laten vangen aan het aantal volgers en het aantal likes. Ik hou mijn blog graag authenthiek. Geen idee of Google Maps een app is, maar ik zou die niet meer kunnen missen. Waarom? Ik verdwaal werkelijk overal en kruimels strooien helpt echt niet om mijn weg terug te vinden. Lang leve Google Maps dus.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Op dit moment heb ik nog geen concrete plannen, maar ik zou heel graag nog eens een citytrip boeken. Ik kan mezelf echt verliezen in een stad. Het liefst ga ik naar een zuiders land waar de zon schijnt, de mensen vriendelijk zijn en het eten fantastisch is. Op onze lijst “must go” staan onder andere nog Portugal, Griekenland, Kroatië, Italië, New York, en Bali. Nu alleen nog kiezen.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Ik wil vooral blijven doen wat ik graag doe en dat is koken en bloggen. Verder ben ik heel benieuwd naar wat er op mijn pad komt. Ik ben klaar voor 2020. Laat maar komen.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe. (Thomas Keller). Deze quote gebruik ik ook op mijn blog want hierin zit voor mij de essentie. Het gaat niet (alleen) om het recept, maar het gaat om de liefde en de eigenheid van de kok die je in het gerecht proeft.