De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Carla De Graef

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Mercikes voor de uitnodiging. Ik ben Carla uit Hamme, 46 lentes jong, mama van een fantastische tweeling. Als daily job ben ik bankier, specialist verzekeringen.  Gelukkig kan ik al die cijfertjes thuis vergeten wanneer ik mijn keuken induik.  Dagelijkse kost in de kookpotten, nieuwe gerechten creëren voor mijn blog Mijn Puur Leven, met en zonder Mr. A. Die kreeg zijn ereplaats in mijn eerste kookboek Avocado. En met al die pitten, kweek ik dan mijn plantjes. Een leuk experiment op zich!

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? De gezelligste tafelklap is thuis bij een informeel etentje met familie of vrienden. Mijn master griller aka de husband tovert een goed stukske vlees op de bbq, én uit de wijnkelder voortreffelijke wijntjes. Ik zorg voor de rest.  Waar ik in september wél weer heel lekker heb getafeld is in Firenze.  De stad waar mijn hart ligt.  Voor het tweede jaar op rij vertoefde ik er een hele week in mijn eentje.  Straatje in, straatje uit, op zoek naar lekkers. Ik ging net als vorig jaar terug naar Olivia.  Een restaurantje waar olijven de hoofdrol spelen.  Serena de eigenares vertelde me vorig jaar met zoveel passie over haar familie, olijfboomkwekers, we hielden contact, en zo werd het logisch dat ik ook nu weer bij hen ging eten. Italiaanse tafelklap, dus. 

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Misschien het feest van mijn dromen voor mijn 50ste verjaardag? Begin mei, het kan dan al zonnig zijn. De geheime locatie, de liefste gasten, de lekkerste food & drinks, alles moet worden zoals ik het zie, samen met de partyplanner (vul ik mijn euromillions nog eens in?). Met iedereen rond me die ik heel graag heb, de vrienden uit het buitenland laat ik overkomen. Met oesters en wijn, met woord en muziek, met heel veel lichtjes. Met… oeps, wakker uit mijn droom.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?  Met kerst worden we bij familie verwacht aan zee, en dan gaat het richting restaurant.  Oudejaar vieren we thuis met de ouders en schoonmama. Dat wordt dan een visje.  En picanha op de bbq.  Een stukske vlees dat we 2 jaar geleden in Zuid-Afrika ontdekten bij de familie. Het lievelingsvlees van de twins, ondertussen. En een goei frietje erbij.  Gewoon omdat mijn gasten dat zelf ook niet echt eten thuis.  Voor hen is het dan dubbel feest!

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? De wijnkelder werd ondertussen aangevuld.  We kunnen dus gerust het nieuwe jaar starten! Wat ik dringend moet doen is de vaas met kurken leegmaken.. en neen, ik durf die niet tellen.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Wat wreed was, waren weer de doden die moesten vallen in de wereld, gewoon omdat er wat zotten beslissen om te doden voor hun geloof. Dat gaat er bij mij nog altijd niet in.  En voorts de ik -ik- ik mentaliteit van heel wat individuen rondom mij en verder af.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Wat trends betreft loop ik altijd wat achter. Vraag me niet hoe het komt, ik ben daar ook niet zo met bezig. Ik zal iets proberen, als ik zie dat er me al enkele zijn voorgegaan.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren?  Ik zou liegen als ik niet zeg ‘mijn eigen boek’ Avocado hem zo zien liggen in de boekhandel, het doet wat met een mens. Maar zeker ook:  ik ontsnapte uit Auschwitz – van Rudolf Vrba.  Eerst bezocht ik Auschwitz, en dan las ik het boek.  Aangrijpend.  Een plek waar iedereen 1 x in zijn leven trouwens eens moet geweest zijn.  In plaats van alle eindejaarsreizen naar Italië, mag voor mij zeker dit geprogrammeerd worden. 

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen?  Dat is Memrise, een app waarmee je talen leert.   Wil ik volgend jaar terug naar Firenze, wil ik een mondje Italiaans kunnen klappen. En oh, ja, ik ben aardig op weg. En uiteraard, Instagram.  Paniek in de keet als deze eens tegensputtert. 

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? in februari ga ik met het gezin naar Zuid-Tirol.  Manlief en de tweeling zullen met zijn drieën weer een trektocht maken door Engeland, de meisjes hebben taalkamp, ik ga weer genieten van een weekje me-time in Firenze (vandaar het Italiaans studeren nu), en onze ‘grote’ vakantie is nog een groot vraagteken.  Dit jaar trokken we rond in Sicilië.  2020 kan nog alle kanten op, van niks-doen in Egypte tot safari in Zuid-Afrika.  Hou mijn blog in de gaten voor een update 😉

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? 2019 is het jaar dat ik zelfstandig werd in bijberoep.  Ik wil heel graag fijne samenwerkingen uit 2019 verder zetten in 2020: receptontwikkeling voor bedrijven, content, .. ’t komt goed! 

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?  NEVER BE ASHAMED TO BE SOFT, NO ONE WANTS HARD AVOCADO ON TOAST (uiteraard moest het eentje met avocado zijn, what else?)