De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Evelien Van Renterghem

Kom binnen  en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Op mijn website beschrijf ik mezelf als volgt:
Geboren in een familie die graag eet.
Happy together met een grote levensgenieter en twee mini-foodies.
Had journalist, fotograaf of kok kunnen worden, maar kon niet kiezen.
Foodblogger, dagdromer, koffielover, hapjes-madam, terrasjesmens.
En dat vat het voor mij goed samen. Koken, schrijven en fotografie zijn mijn grote passies. Die combineer ik op mijn blog, die ondertussen ook is uitgegroeid tot een freelance beroep. Daarnaast werk ik 3 dagen per week werk ik voor Reli (vakantiehuisjes in Zuid-Frankrijk). Thuis roer ik in de potten voor Jan (“Joske”), Julie (6) en Olivia (4). Je vindt mij op Instagram en Facebook onder @sharemyfood.blog en dit is de link naar mijn blog.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Toen ik las dat sterrenrestaurant Bartholomeus ging sluiten, boekte ik onmiddellijk een tafeltje. Een kwartier later kreeg ik een smsje van mijn wederhelft: “Ik heb een verrassing!”. Ik wist meteen dat we met een dubbele boeking zaten☺. We zijn uiteindelijk maar één keer geweest, maar het was wel een fantastische ervaring. Stuk voor stuk topgerechten in een gezellig kader, met zicht op zee. Alleen op restaurant kunnen we tijdens het eten nog eens goed met elkaar ‘klappen’. Want thuis voeren onze twee dochters altijd het hoogste woord.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Het “eerste avondmaal” dat we dit jaar samen organiseerden voor onze collega-foodbloggers komt qua sfeer en eten dicht in de buurt van mijn ideale feest. Een lange tafel met houten planken en kommen vol lekkers, een goed glas wijn, een gezellig authentiek kader, kleine vaasjes met bloemen, een mooie menukaart, … Hoe gezellig was dat! Op mijn droomfeest gaan we na het diner de dansvloer op en dansen we tot ’s morgens vroeg op fuifmuziek uit “onzen tijd”.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Op kerstdag mag ik aanschuiven bij mijn ouders. Lucky me! Ik hoef dus niet te koken, maar om mijn mama wat te ontlasten, nemen mijn zus en ik wel de hapjes voor onze rekening. De feesthapjes die ik vorig jaar maakte staan op mijn blog ( hierbij de handige links de koude hapjesde warme hapjes). Kerstavond vieren we rustig thuis met ons gezin. We aperitieven uitgebreid met champagne, oesters en eenvoudige hapjes. Daarna gaan de meisjes naar bed en genieten mijn man en ik van een tête à tête. Ik kook dan heel klassiek: een stukje wild, gratin of kroketjes en veel wintergroenten. Het dessert is een bordje kaas. Geen werk en altijd een winner bij mijn wederhelft! Op oudejaarsavond komen we samen met vrienden. De formule is adults only en elk koppel zorgt voor een gang. Dat vind ik super, want dan kan ik mij alweer helemaal laten gaan met… de hapjes! Valt het op dat ik een hapjes-madam ben?

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Op kerstavond drinken we echte champagne uit de glazen van mijn overleden schoonmoeder. Onze manier om de gezellige kerstavonden bij haar thuis te herdenken. Andere typische producten die ik alleen tijdens de feestdagen insla zijn wild (meestal hert), veenbessen (zo lekker in een appeltje) en kroketjes. Oerklassiek dus ☺

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Ik kan niet meteen één gebeurtenis noemen, maar de klimaatopwarming en het succes van (extreem) rechts zijn wel twee zaken die mij zorgen baren. Vooral als ik denk aan de toekomst van mijn kinderen. In wat voor klimaat (letterlijk en figuurlijk) zij moeten opgroeien…

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? De trend van het consuminderen. Ik las dit jaar het boek JOMO (The Joy of Missing Out) van Nele Colle. Zij is opruimcoach en zowat de Vlaamse Marie Kondo. Haar motto is “meer rust in je huis en meer ruimte in je hoofd”. Sindsdien heb ik echt een JOMO mindset ontwikkeld. Als foodblogger krijg ik heel wat mails voor gratis events en producten. Vroeger ging ik op bijna alles in, maar tegenwoordig ben ik veel selectiever. Ik zeg enkel “ja” als ik er echt zin in heb en/of als ik het interessant genoeg vind voor mijn volgers. Het is tegelijk ook een manier om mijn blog te beschermen. Ik wil niet dat het een reclamekanaal wordt.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Fictie lees ik enkel op vakantie. Ronddobberend op mijn luchtmatras onder de Zuid-Franse zon: zalig! Mijn favoriete auteur is Griet op de Beeck. Haar boeken zijn voor mij echte kunstwerkjes. De manier waarop zij personages en situaties beschrijft is zo mooi. Haar laatste boek ligt al klaar voor onze volgende vakantie.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? De wereld van de podcasts is er eentje die ik dringend eens moet verkennen. Ik merk dat ik op dat vlak wat achter loop op de rest van de bevolking. Als foodie en social media beest kan ik niet zonder de apps van Facebook en Instagram. Spotify is dan weer superhandig als ik ga lopen en ook van Payconic ben ik grote fan, aangezien ik zelden cash op zak heb.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? In de zomervakantie zal het na een paar zomers in Zuid-Frankrijk nu eens Italië worden. We denken aan de combinatie van één week onderweg met tussenstops in enkele B&B’s en dan één week in een vakantiehuisje. Niets zaliger dan op vakantie eenvoudige kost klaarmaken met lekkere lokale producten. Dat is voor mij echt pure ontspanning!

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Ik ben niet echt een planner, maar eerder een “go with the flow” type. Eigenlijk ben ik zeer tevreden met hoe mijn leven er momenteel uitziet. Ik heb een fantastisch gezin, twee toffe jobs, een leuk sociaal leven, weinig stress en een goede gezondheid. Wat kan ik nog meer wensen?
Als ik dan toch iets moet kiezen… Voor Share My Food: een nieuw fris elan geven aan de blog (die momenteel wat stilligt). En privé: ik zou graag eens een stadsrun lopen. Vlak voor de zomer ben ik begonnen met “start to run” en het bevalt mij wel. Ik loop ondertussen vlotjes 6 km. Nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen!

Tot slot… heb je nog een leuk quote voor ons? People who love to eat are always the best people. En dat is niet zomaar een quote voor mij, dat is echt de waarheid. Ik heb mijn Joske niet voor niets een keuken(ploeg) ontmoet, haha!