De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Katrien van Lathee

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer?
Katrien, je gastvrouw in Lathee. Een plek waar ik elke dag mensen elkaar hartelijk zie begroeten, over een dampende kop koffie – of nu met de wintermaanden, een kop dampende chocomelk.. met marshmallows.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Tafelmomenten die bij mij blijven plakken zijn momenten waar de klap, de setting en de gerechten je op een manier raken. En laat dat nu voor mij twee huiskamerrestaurants zijn. Het eerste was een pop-up van De Sjampetter. Wat Michiel die avond met een pastinaak wist te doen, het water loopt me nog in de mond! En de tweede table-d’hôtes die me van mijn sokken blies.. was die van jou Anniek. Een apero om vingers bij af te likken (letterlijk) in een ondergaand herfstzonnetje, een gastvrouw die met de gepaste verhalen voor verbinding zorgde. De gerechten top.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Dat is voor mij een afternoon tea met alles er op en aan. Mooie, rijkelijk gevulde etagères aan lange tafels versierd met verse bloemen. Als het even kan in een fruitgaard, onder de bloesems. Het plaatje zit in mijn hoofd en wie weet popt Lathee volgende lente wel ergens op!

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Twee dingen die op kerst voor mij niet mogen ontbreken zijn eggnog en veenbessenjus. Dat laatste in combinatie met een kroketje, heerlijk prakken. Eggnog leerde ik kennen in Amerika waar ik als teenager woonde. Op elk kerstfeestje stond de punchbowl met eggnog klaar. Vaak versierd met candy canes. Dat bleef sindsdien standaard het kerstaperitief.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Naast veenbessen en eieren dan? ?

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? De moed van mensen die alles achterlaten om op een vreemde plek een nieuw leven op te bouwen.. .
De vluchtelingenproblematiek kreeg een gezicht toen een klant mij zijn verhaal vertelde bij zijn kop koffie. Hij verloor zijn echtgenote bij een overtocht op zee. Hij haalde het wel, samen met zijn zoon van 8. Onbeschrijfelijk schrijnend.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Niet echt een foodtrend, maar ik ontdekte hoe smakelijk een groente kan zijn als je ze op een pure, eerlijke manier klaarmaakt.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Oeps.. maar ik heb nog een paar weken he? ?

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Ik ben een beetje aan een tegenbeweging bezig vrees ik. Ik ‘ontapp’. Ik merk dat de snelheid en vluchtige van vele social media apps me rusteloos maken. Instagram en facebook gebruik ik dan ook enkel in functie van Lathee.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Elk jaar vind je mij in het gezelschap van mijn gezin en mijn vast reisgezelschap in een tent, ergens op een afgelegen idyllische plek. Ook daar een digital detox, weg van de wereld. En alles een tikkeltje trager.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Lathee als theemerk nog meer op de kaart zetten.. van andere horecazaken.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? Dream it. Think it. Do it.
Zo startte ik aan Lathee. Van een droom die op een moodboard op zolder vorm kreeg naar een bruisende koffiebar én eigen theemerk.