De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Brenda Keirsebilck

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Omschrijf jezelf op een smakelijke manier.

Brenda is de naam. Bakker ! Van kindsaf stond ik bloem en suiker te mengen in de keuken en bakte ik cakejes, koekjes etc. Uiteindelijk belandde ik in Brugge waar ik met veel liefde mijn koekjesbakkerij Juliette’s uitbouwde. Hierna was het tijd om mijn andere passie na 20 jaar weer op te nemen : pottenbakken. Ik ging intensief les volgen in binnen-& buitenland en begon in 2019 workshops te geven. Het is klei ipv deeg en de oven is iets warmer maar het blijft bakken. En Anniek was mijn allereerste cursiste !

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld?

We gingen deze zomer met vrienden ontbijten bij Manana Manana in A’pen en hielden de tafel bezet tot de zaak om 17 u sloot. Dus dat was zeker de gezelligste én langste tafelklap van het jaar. De lekkerste tafel kiezen is moeilijk, we gaan graag én vaak uit eten. Als ik echt moet kiezen dan kies ik als fervente fruits de mer liefhebber voor La Marie Galante in Audresselles. We rijden minstens 1x per jaar speciaal naar daar voor de lunch. Vermoedelijk zijn ze niet specifiek lekkerder dan op een andere plek maar het is het totaalplaatje : de grens oversteken, iedereen rond je die krabben, oesters en schelpjes zit te eten, daarna wandelingetje op het strand en dan terug naar huis rijden.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?

Handgemaakte keramiek is natuurlijk vereiste nummer 1 in mijn geval. Thuis is letterlijk àlles wat we in de kasten hebben staan door mezelf gemaakt. Als jij betaalt Anniek, dan huur ik mij een masseria in Zuid Italië, zet buiten een lange houten tafel vol mooie keramiek, vaasje smet veldbloemen, linnen servietten en daarnaast een buffet met mooie keramieken schalen vol lekker eten. Ik nodig iedereen die me lief is uit en we beginnen gewoon ’s morgens al met tafelen en blijven tot een gat in de nacht tetteren.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?

Een “solleke in ’t vet “. Mijn man eet doodgraag gebakken zeetong. En mijn mama maakt dat als de beste klaar, zwemmend in de boter… Dus elke keer als we naar de zee rijden om mijn ouders te bezoeken vraagt hij ‘zou je mama een solleke in het vet voor mij klaarmaken denk je ?’ Een paar jaar geleden introduceerden mijn ouders daarom als surprise een bérg gebakken zeetong op kerstmis ipv de traditionele kalkoen en sindsdien kwam de kalkoen nooit meer terug. Oudjaar vieren we elk jaar met vrienden in de Ardennen en op 30/12 eten we steevast traag gegaarde kip met appelmoes en kroketjes om ons voor te bereiden op het eetfestijn van de dag erna. En eerlijk is eerlijk : dat smaakt me nog het meest 🙂

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in?

Ik heb me hier suf over gepiekerd maar kom niet op iets speciaals. Ik ben geen kreeftenfan en ben niet zo zot van foie gras en dergelijke dus van die typische ‘feestelijke ingrediënten’ zijn aan mij niet besteed. Sowieso koken wij het hele jaar door wel kwalitatief, vlees komt van de beenhouwer, brood van de bakker en groenten van de vrijdagse markt hier bij ons.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk?

Dat er granaten gegooid worden in A’pen en we daar ondertussen gewoon aan worden. Ik wou voor de 60ste verjaardag van mijn man op onze trouwlocatie een surprise etentje met vrienden organiseren maar durfde niet omdat er al 2 aanslagen daar plaatsvonden de weken ervoor.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt?

Groenten, groenten en nog eens groenten. Bloemkool- en broccolirijst, pompoenlasagne , het zijn favorietjes hier bij ons. Ottolenghi zijn ‘Plenty’ is mijn bijbel aan het worden.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren?

Shame on me maar ik heb gewoon niet meer de tijd gevonden (of moet ik zeggen genomen) om te lezen. Terwijl ik vroeger boeken verslond.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen?

Instagram natuurlijk. En ik ben ook een Pinterest gebruiker omdat ik voor keramiek en workshops inspiratieborden maak.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen?

In september ga ik samen met een vriendin op pottenbakstage in Frankrijk. Congé Keramiek is een fijn concept : in de watten gelegd worden in een mooie omgeving, lekker gezond eten en tegelijk les krijgen van een heel inspirerende pottendraaister. En onze volgende pottenbakstage is bij Gaya in Bali !
Met mijn man ga ik dit jaar naar Canada, het wordt de eerste keer en staat al lang op mijn bucket list.
In het terugkeren plakken we er dan enkele dagen New York aan, het is 10jaar geleden dat we er nog waren. En tussendoor passeren er nog wel wat uit citytrips, we reizen graag.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben?

Ik ben echt wel gebeten door het geven van workshops. Ondertussen heb ik ook een aantal teambuidlings voor bedrijven gaan met keramiek en dat smaakt naar meer. Dus voor 2020 zou ik dat onderdeel graag verder uitbouwen.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?

To practice any art, no matter how well or badly, is a way to make your soul grow. So do it.