De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Myriam Minne

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer?
Mijn naam is Myriam, 54 jaren op de teller, maar ik voel me nog als een jong veulen van twenty something. Ik word enthousiast van lekker eten (en vooral van lekkere dessertjes), goeie wijn, een frisse pint en last but not least van winst van Club Brugge. Ik werk voltijds als community manager bij Wax en onderhoud daarnaast al 7 ½ jaar een foodblog, Hap & Tap, een hobby die bijna als een tweede voltijdse baan kan beschouwd worden. In de resterende uren loop ik marathons en woon dus (bijna) alle wedstrijden van Club Brugge bij. Oh ja, ik heb ook nog 2 volwassen kinderen, 1 echtgenoot en 3 huisdieren die aandacht vragen. 😉

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Link naar een eventuele blogpost /website mag altijd bijgevoegd worden?
Ongetwijfeld bij Da Costa in Antwerpen, de nieuwe hotspot van een ex-klasgenoot aan Spermalie. David had me uitgenodigd voor een van zijn Winemakersdinners en het was genieten van begin tot eind: van de heerlijke gerechtjes en dito wijntjes, van het gezellige interieur, van de vlotte bediening,… het plaatje klopt volledig. Nu al. David was ten tijde van ons bezoek nog maar 2 weken open. Veelbelovende klasse!
Mijn blog kan je hier nalezen.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?
Dan wil ik graag een groot winters tuinfeest met (fake) sneeuw in een giga tent! En uiteraard overal fleece dekentjes en vuurtjes met gloeiende kolen. En sfeervolle lichtjes. Veel lichtjes. Jelle van The Messy Chef mag langskomen met zijn foodtruck. Ik heb nog nooit de kans gehad om van zijn kookkunsten te proeven, maar zijn foto’s zien er altijd zo mouthwatering lekker uit dat ik er het volste vertrouwen in heb dat het vet OK zal zijn.
Voor het dessert doe ik graag een beroep op Roger Van Damme en Dominique Persoone mag zorgen voor de chocolaatjes voor bij de koffie.
Oh, ik krijg carte blanche, zei je? Wel, dan mag Neil Diamond komen optreden. Sweeeeeeeeet Caroline!

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?
Een ouderwetse kerstbuche, maar dan een van een goeie warme bakker die al zijn liefde erin gestoken heeft. Geen industrieel afkooksel dat je overal vindt. En als ik niet moet werken (wat dit jaar niet het geval is, alle verlof is op!), dan bak ik die lekker zelf.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in?
Da’s een makkelijke: goede wijn en champagne. Vaak zijn er de weken die vooraf gaan aan de feestdagen proefmomenten of wijnbeurzen links en rechts, ideaal om voor te proeven en te kopen. Een etentje is pas af, wanneer er goede wijn bij geschonken wordt.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk?
Er zijn wel wat dingen waar ik me zorgen over maak: de onverdraagzaamheid van de mensen bv en de manier waarop die onverdraagzaamheid op social media verspreid wordt. Of dat nu gaat om haat tegenover homo’s, tegenover kleurlingen, tegenover vleeseters,… Waar is de tijd waar mijn ouders mij respect voor iedereen met de paplepel inlepelden?

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt?
Pekelen, wat een fijne techniek is dat! Neem nu gepekelde rode ui, die maak je echt in een handomdraai klaar en is altijd handig om in de koelkast te hebben. Bovendien bewaart gepekelde ui superlang, ideaal om een gerecht te pimpen!

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? In mijn geval moet dat een bakboek zijn en dat is het ook: het Wereldbakboek van Stefan Elias, een bakker ‘lekker van bij ons’ die – na zijn Belgisch Bakboek – nu de zoete heerlijkheden in heel de wereld gaat ontdekken. Gekende en minder gekende pateekes, het komt allemaal aan bod. Wat een fijn mens en wat een fijn boek!

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen?
Ik ben nogal fan van Instagram, dat is voor mij een 2de Pinterest geworden. Je wil niet weten hoeveel recepten (vooral desserten) ik al gebookmarked heb! Ik spendeer (te) veel tijd op Instagram. Gelukkig heb ik ook het excuus dat dat moet voor mijn job! Haha!

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen?
Mijn eerste bestemming wordt Tokyo in maart waar ik – als ik gespaard blijf van blessures tenminste – de marathon ga lopen. Dat is dan meteen mijn 6de en laatste ‘Major’. In het marathonmilieu waren er 5 Major Marathons: New York, Berlijn, Londen, Chicago en Boston, maar daar is een aantal jaar geleden dus een 6de bijgekomen, die van Tokyo. En die ‘bijt nu danig in mijn teen’. Bovendien ben ik nog nooit in het land van de rijzende zon geweest. Ideaal om na de marathon ook de overheerlijke keuken te ontdekken!
Daarna wil ik heel graag nog eens een berg opfietsen. Daarbij denk ik aan de Galibier in juni, maar dat moet nog bevestigd worden. Eerst Tokyo overleven. En de volgende reisjes gaan afhangen van de Europese verplaatsingen van Club Brugge. Dat is altijd spannend. Hopelijk wordt het niet opnieuw Madrid, want daar waren we al 2 keer in 2 jaar. Er zijn nog veel mooie Europese cities die ik wil ontdekken.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben?
Ik hoop in 2020 eindelijk eens de kaap van de 100.000 unieke bezoekers per maand op mijn blog te overschreiden. Misschien, wie weet, is het in december 2019 al zover. Fingers crossed!

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?
Life is short, eat dessert first! Da’s er eentje die me op het lijf geschreven is. Op restaurant bekijk ik eerst de dessertkaart voor ik naar de rest van het menu kijk.

3 Comments

 1. 12.7.19
  Nadine said:

  ?????

 2. 12.7.19
  Marina Grosemans said:

  Super fijn om te lezen!!!

 3. 12.8.19
  Dominique said:

  Top madame ???

Comments are closed.