Plancha versus barbecue

Sinds een paar jaar zijn wij de trotse bezitter van een plancha. “Een wat?” zeggen mensen spontaan als ik er enthousiast over aan het vertellen ben. Het valt mij steeds op hoe onbekend deze zuiderse manier van outdoor cooking wel is. Onder het motto ‘onbekend is onbekend’ zet ik onze fantastische ervaring met ‘de gietijzeren plank’op een rij.

Plancha versus barbecue

Qua techniek en mogelijkheden staan barbecue en plancha mijlenver van elkaar. De barbecue maakt gebruik van indirecte warmte terwijl het bakken bij een plancha met directe warmte-overdracht gebeurt. Op het vlak van voorbereiding is er eveneens een duidelijk verschil merkbaar. Bij de traditionele barbecue neemt het flink wat tijd in beslag om het vuur op de juiste temperatuur te krijgen. Een plancha daarentegen rol je naar buiten en zet je door een eenvoudige draai aan de knop aan. Na 10 minuten kan je aan de slag. Ideaal om na een lange werkdag zonder veel poespas buiten te kunnen koken.

Op het vlak van culinaire mogelijkheden zijn ze een haast aanvulling op elkaar. De plancha is de absolute top op het vlak van snelle bereidingen. Vis en schaaldieren zijn het meest bekend maar ook vleesbereidingen lenen zich perfect om op de plancha te bakken. Groenten en fruit, eieren en zelfs desserten behoren verder tot de mogelijkheden.

De voorbije maanden heeft onze plancha zijn diensten uitgebreid bewezen. In de lente grilden wij de eerste asperges. Nadien was het tijd voor de typische zomerse kost. Een stukje wild kon dan weer in  de herfst en zelfs tijdens een fikse sneeuwbui werd er heerlijk gekokkereld.

Waar komt de plancha vandaan? De plancha is afkomstig uit het culinaire hart van Europa : Baskenland. Reeds in de 19 de eeuw werd er op volksfeesten stevig à la plancha gebakken. Vandaag de dag is deze keukentechniek vooral in Mediterraanse keuken populair en verwerft het stilaan zijn plaats naast de immer populaire barbecue.

Wat is het principe en het voordeel van de plancha? Het principe van de plancha is eenvoudig. Een gladde, geëmailleerde gietijzeren plaat, 6 mm dik, wordt verhit tot hoge temperaturen (300-330°C) om ingrediënten dicht te schroeien. Zo hou je de pure smaak, vitamines en vezels vast – knapperig vanbuiten, zacht vanbinnen.

Hoe ga je concreet te werk? Amper 10 minuten volstaan om de plancha maximaal te verwarmen en aan de slag te gaan. Verstuif wat olijfolie om het eten te bakken en regel de temperatuur in functie van je ingrediënten. Het bakken zelf gaat snel, in een paar minuten. Na elke bereiding reinig je de plaat eenvoudig door er water op te gieten en af te wrijven. Zo kan je na een stukje vlees of vis probleemloos fruit bakken, want de plaat houdt geen geuren of smaken vast.

Wat kan je klaarmaken op de plancha? Zowat alles. Vis en schaaldieren zijn het meest bekend maar ook vleesbereidingen lenen zich perfect om op de plancha te bakken. Groenten en fruit, eieren en zelfs desserten behoren tot de culinaire mogelijkheden. Van een snelle zomerlunch tot een gastronomisch feestmaal, van het hapje tot het dessert een plancha kan voor alles een betrouwbare culinaire compagnon zijn.

Een plancha nodig? Kies dan ééntje van Forge Adour! Forge Adour is de belangrijkste fabrikant van plancha’s in Europa. Ze werken met branders die specifiek ontwikkeld en aangepast zijn voor plancha’s. Deze branders zorgen voor een snelle opwarming en een gelijkmatige warmtespreiding over het hele plaatoppervlak. Hierdoor kan je als outdoor kok mooi spelen met de verschillende temperatuurzones en dit in functie van je gerecht aanpassen. De modellen in hun assortiment variëren naar grootte en of ze werken op gas of elektriciteit. Meer info over Forge Adour lees je op deze website.

Waarom zou je een plancha kopen? In de eerste plaats omdat het een gezonde manier van koken is. Je bakt met een minimum aan vetstof en behoudt door de korte baktijd en de hoge temperatuur de maximale voedingswaarde. Daarnaast is het een gemakkelijke én manier van outdoor cooking. Even opwarmen, bestrooien met olijfolie en na 10 minuten kan je al heerlijk ‘à la plancha’ bakken. Tot slot komen de foodies ook aan hun trekken. De plancha biedt veel culinaire mogelijkheden van een simpel ei tot een hoogstaand dessert.

Geef een reactie

4 Comments

 1. 4.5.16
  Billy said:

  gaat het bakken dan niet té vlug bij zo’n hoge temperaturen?
  Eventjes de aandacht kwijt en alles is zwart?

  🙂

  • 4.10.16

   Je moet er inderdaad jouw aandacht bijhouden maar de temperatuur is regelbaar. Meer nog je hebt 2 zones waarvan je de temperatuur apart kan bepalen.

 2. 4.14.16

  Dat was ook mijn eerste bedenking, of je stukken die langer moeten garen (zoals cote a los) niet kan verbranden dan.
  Verder hou ik ook wel van de ‘gerookte’ smaak van de BBQ. Lijkt me anders wel interessant zo een plancha! (kostelijk?)

  • 4.15.16

   Het is beter met kleine stukjes vlees. Het is een leuk alternatief van een bbq een andere manier van buitenkoken. Een defitig exemplaar heb je vanaf 500 euro