Over onze vlaai

Als ik voor één product “een crush” heb, dan is het ongetwijfeld voor vlaai. Kilo’s, liters (van het ongebakken deeg) heb ik er al van gesmuld. Toen ik onlangs kon meewerken van de campagne ‘Aan Tafel met Bruegel’ was ik bijzonder vereerd. In dit leuke filmpje kon ik een ode brengen dat dit stukje Vlaams erfgoed.

Wist je dat onze Vlaamse vlaaientraditie heel ver gaat?  Meer dan 450 jaar om precies te zijn. Op het doek  ‘Nederlandse Spreekwoorden’ beeldde Bruegel dit zoete gebak af. Tot op vandaag bleef het overeind en kent mijn favorietje meerdere varianten. In Gent maken ze Gentse vlaaien, Lier heeft een kleine maar geweldige versie met hun Liers vlaaike én wij in de Denderstreek, wij hebben natuurlijk de beste. Nee, ik ga liever geen discussie aan. Vlaai is gewoon een leuke traditie en daarmee punt uit.

In de familie is het een gebak dat de verschillende generaties makkelijk overleeft. Mijn grootmoeder leerde het aan mijn moeder en ik leerde het van haar. Vlaai katapulteert mij ook altijd naar mijn kindertijd. Met kermis was het zoete gebak de topper waar iedereen naar uitkeek en in mijn studententijd maakte ons moeder vlaaiendeeg om ons figuurlijk zoet te houden.

Traditie is één, een hippe vertaling is twee. Vlaai is leuk om culinair te verwerken. Zo kan je er geweldige gevulde wafels mee maken en leent het zich ook goed om met een straffe blauwe kaas te combineren. Als je het helemaal over de top wil, serveer dan eens een buffet met allemaal gerechten uit de oude doos en een vlaai als zoete afsluiter. Ik wil zeker aan tafel schuiven 🙂

Wat heb je nodig? 
1 liter melk
15 sneden peperkoek
10 beschuiten
4 eieren
5 eetlepels suiker

Hoe ga je te werk? 
Verwarm de oven voor op 180° C.
Verbrokkel de peperkoek en de beschuiten in een kom.
Voeg één voor één de eieren toe.
Strooi de suiker over het mengsel.
Voeg de melk toe en roer alles goed door elkaar.
Laat het mengsel een uurtje trekken.
Neem een vuurvaste schotel en giet het vlaaimengsel erin.
Zet in de oven en laat 45 à 60 minuten bakken.