Mijn favoriete foodadresjes uit de Denderstreek

Voor een goed én eerlijk product doe ik graag een ommetje. Geef toe, de beste eierkoeken eet je in West-Vlaanderen en de beste fruitvlaaien komen altijd uit Limburg. Bij de selectie van deze adresjes blijft mijn ecologische voetafdruk gelukkig beperkt.  Eén voor één zijn het adresjes uit de buurt waar je nog echte producten van echte mensen vindt!

Bij Beenhouwer Rik in Ninove probeer ik op maandag langs te gaan. Zo tegen 11 uur heeft hij verse trippen gemaakt. Ik neem liever geen risico want tegen dinsdagmiddag zijn ze allemaal uitverkocht. Rik is verder de geknipte leverancier voor mosterdspek, boerenhesp en côte à l’os.

’t Seizoen in Smeerebbe-Vloerzegem is het gezellige groenten / biowinkeltje van Sarah. Ze kweekt met veel passie biogroenten en fruit en biedt ze samen met andere producten in haar winkeltje aan. Het is er altijd een gezellige va et vient en je leert er nog met echte seizoensproducten omgaan. Volg Sarah’s mooie verhalen zeker op Facebook. Zo weet je precies hoeveel passie ze in haar werk stopt.

Slagerij Noël in Zandbergen is een andere vlezige tip. Noël is ‘nog n echten’. Alleen hij mag de koteletten kappen of jouw biefstuk afsnijden. De vleessalade en de préparé zijn ten huize Beeckman-Chiau erg gegeerd. En dan zijn er de droge worsten : gewoon de beste als je het mij vraagt!

Iets verderop kan je in t weekend brood halen. Op ’t Hof van Lier bakt Lotte nog volgens een oud recept én in een op hout gestookte oven heerlijk brood. Sinds kort experimenteert ze ook zuurdesem en ander lekkers uit de houtoven. Naast dit authentiek procédé is brood ophalen bij ’t Hof van Lier de perfecte afsluiter van je werkweek. Je kan je namelijk gezellig neerploffen op het mooie terras en genieten van een frisse pint.

Verse vis en zeevruchten haal ik met plezier bij Bart Boel in Aalst. Elke week stuurt Bart een leuk mailtje met daarin het seizoensaanbod en wat andere  creatieve tips. Het is altijd een geweldige aanmoediging om vis wat vaker op het menu te zetten. Eens ik in de winkel ben is het altijd moeilijk kiezen en komt de echte foodie in mij naar boven.

Eindigen doe ik in eigen dorp Denderhoutem bij Laurens en Anton. De ene maakt schapenkaas en de andere is een bijzonder getalenteerd chocolatier.  Mooi om te zien wat deze kerels de laatste jaren opgebouwd hebben. Proef in de hoevewinkel van de Bosschelle zeker van het mooie aanbod harde en zachte kazen. Lamsvlees vind je er ook. Anton maakt dan weer geweldige pralines én zijn ijsroom moet je geproefd hebben. Ik zit al stiekem te wachten op zijn pateekes.