Je kent het wel. Dat pakje veenbessen van de feestdagen raakt maar niet op. In klassieke veenbessencompote had ik geen zin dus ging ik op zoek naar een origineel recept. Waar kan je dat beter doen dan op Pinterest? Deze oondersteboven cake kon mij meteen bekoren. Ik kon er simpelweg de veenbessen zonder enige voorbereiding en de smaakmakers van de cake -sinaansappel, gember en kaneel konden mij helemaal overtuigen. Het resultaat? Een aanrader. Makkelijk te maken en schoon te presenteren. Wat wil een mens nog meer?
Wat heb je nodig?
Voor de topping :
1 pakje verse veenbessen
100g hoeveboter
80g bruine suiker
Voor de cake :
200g zelfrijzende bloem
1 snufje zout
1cm geraspte verse gember
1/2 tl kaneel
150g boter
3 grote eieren
de zeste en het sap van een 1/2 sinaasappel
4 el zure room of Griekse yoghurt
100ml melk
Hoe ga je te werk?
Boter een springvorm in en bedek de bodem met cranberry’s.
Smelt de boter op het vuur en voeg de bruine suiker toe. Meng goed en laat verder smelten tot je een glad mengsel bekomt.
Giet het mengsel over de cranberry’s en zet de springvorm even weg.
Meng in een grote kom de bloem met het zout, de kaneel, de gember en de zeste van sinaasappel.
Meng in de keukenrobot de zachte boter met de suiker tot het mengsel lichter kleurt. Voeg nadien één voor één de eieren en het sinaasappelsap toe.
Meng er de droge ingrediënten onder en voeg ook de melk en de zure room onder het deeg.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Giet het deeg bovenop de cranberry’s en schuif het voor een uurtje in de oven.
Controleer met een vork of prikker de gaarheid.
Laat de cake afkoelen en haal het uit de oven.
Presenteer de cake ‘up side down’ dus met de veenbessen als de bovenkant en geniet van dit kruidig smaakbommetje.