11 tips voor een geweldige winterbarbecue

Winter én barbecue! Zie je niet meteen een link dan brengen deze 10 tips  en trics  daar ongetwijfeld verandering in. Meer nog, misschien raak je net als ik overtuigd dat het ’s winters veel gezelliger is om lekker buiten te koken.

Neem een inspirerend bad en sla een aantal kookboeken open. Ongetwijfeld kan je een aantal zomerse barbecuerecepten een winterse twist geven. Lukt dit niet,  schaf je dan het boek ‘Winterbbq’ aan! Ik ben er zeker van dat je boek in één keer verslindt. Leg misschien ook wat post-its klaar om meteen je favoriete recepten aan te duiden.

Zorg lekker en figuurlijk voor veel warmte want hier valt of staat (deels) jouw winterbarbecueVoorzie een aantal vuurkorven en plaats jouw terrasverwarmer strategisch. Een overdekt stukje in de vorm van een tent, schuur,… kan op een gure winterdag handig zijn. Haal verder je collectie fleece-dekentjes boven en verwittig je gasten om zich extra warm te kleden.

Leef je uit in de decoratie van tuin en terras. Maak sfeer met kaarsen en winterse decoratie als kussens, dekens en wintergroen. Zorg voor een streepje muziek want dit kan handig zijn om even op te warmen:-).

Verrijk de houtskool van je barbecue met winterse smaakmakers als noten, gedroogde druivenranken, gedroogde sinaasappelschillen….Als een bereiding met rook tot je mogelijkheden behoort, moet je dit beslist ook proberen. Een winterbarbecue is bovendien een buitenkans om te spelen met verschillende warmtebronnen. Combineer daarom de klassieke barbecue met een simpele vuurkorf en speel met directe en indirecte warmte.

Kies voor grotere stukken vlees of vis en neem jouw tijd om ze traag te garen.  Een volledige zalm of een stevige vleesbout zijn ideaal om op een zacht vuur te bereiden. Ook stoofpotjes zoals een Hongaarse goulash kunnen perfect. Inspiratie vind je trouwens genoeg in dat geweldige winterbarbecue-boek.

Haal het beste uit ’t seizoen en maak creatieve bereidingen met wintergroente als knolselder, pastinaak en pompoen. Je kan ook hier de tijd zijn werk laten doen en werken met een zoutkorst of heerlijke groentestoofpotjes maken. Vergeet ook de fruitbereidingen niet en maak een paar chutneys en compotes als bijgerecht. Altijd geweldig als smaakmaker.

Denk meer in volledige gerechten. Waarom geen winterse hamburger met al zijn garnituur of een tartifelette op de barbecue. Zo ontdekte ik recent de wafeltjes van zoete aardappel. Je maakt ze op voorhand klaar en kan je nadien handig combineren met vlees en groenten.

Start met een leuk én attractief aperitiefhapje.  Gebakken camembert met brood zijn zo een ideaal begin. Neem hiervoor een camembert in een houten bakje en laat het een 20-tal minuten smelten op de barbecue en serveer het met brood en winterse compote. Zalig!

Voorzie of bak liever zelf een paar stevige broden. Een uitgebreid broodassortiment is altijd handig bij een winterbarbecue. Je kan het serveren als aperitief of als ‘compagnon’ bij de andere gerechten.

Geen barbecue zonder dessert. De pakketjes met mango en peperkoek zijn ondertussen een klassieker op onze winterbarbecues. Maar ook kaisersscharm mogen beslist op het menu blijven. Deze Oostenrijkse dikke pannenkoeken kan je makkelijk voorbereiden en nadien afwerken op de barbecue. Eenvoudig maar verbluffend lekker met een bolletje ijs erbij.

Laat tot slot je wasmachine overuren draaien want de geur van deze gezellige barbecue kruipt letterlijk in je kleren. Een simpele verluchtingsbeurt helpt niet, weet ik uit ervaring. Verzamel alles – van ondergoed tot de winterjassen- een laat Mr Dash of Madame Silan hun werk doen.

Met dank aan Unsplash voor de eerste 2 foto’s