Mijn favoriete adresjes van de Denderstreek (en iets daar buiten)

Waar woon je vragen mensen mij soms? In Appelterre zeg ik dan. “Waar is dat?”, krijg ik dan vaak als antwoord. “Wel “, zeg ik vervolgens “Dat is in het middelpunt van die ene marginale driehoek van Vlaanderen, zo ergens tussen Aalst, Ninove en Geraardsbergen. Misschien moet ik wel stoppen met deze kwinkslag want na al die chocomousseverhalen verdient onze Denderstreek gewoon beter.

Geef toe, het is hier leuk wonen en op een halfuurtje sta je in Brussel of Gent. Bovendien is onze streek aan een serieuze remonte bezig. Ik word instant blij van al die jonge ondernemers die hier leuke zaken starten en kiezen voor de artisanale aanpak.  Ik heb voor jullie daarom een lijstje gemaakt van zaken die ik voor één of andere reden koester. Ooit had ik er al geweldige tafelklap en stuk voor stuk zijn ze uniek in hun soort.  Maak beslist een ommetje en #MakeDeDenderstreekHipAgain!

Meal  in Voorde is een leuke nieuwkomer. Op het kruispunt dat streekgenoten kennen onder de naam ’t Wit Paard’ opende recent deze lunchzaak haar deuren. Vergeet de klassieke belegde broodjes want Meal verrast met originele combinaties én -tot groot jolijt van mijn dochters – met coole bagels. Dagelijks is er verse soep en kan je ook een dagschotel mee naar huis nemen. Probeer zeker de pistolet met pickels!

Sushi bestel ik graag bij Sushi Ninove. Waar de zaak gevestigd is, kan je al raden. De inrichting van de zaak is niets bijzonders maar hun sushi is buitengewoon en de gastvrouw is een schatje. Waag je zeker aan hun gefrituurde sushi of bestel gewoon ‘een boot’ want dan heb je het allemaal.

Waarom een Bistro Gelati noemt, verklaart de geschiedenis van deze zaak. Als puber ging ik er grote ijscoupes en dikke pannenkoeken eten. De huidige gastvrouw bouwde de zaak verder uit en besloot vorig jaar het roer om te gooien. Voortaan legt ze met haar team de focus op de betere bistro-keuken. Mijn persoonlijke favoriet? De Ierse ribeye met verse béarnaise , het bewijs dat de chef een volleerd vleesmeester is.

Wil je een koffiebar met een duidelijk concept, bezoek dan Lathee in Geraardsbergen. Katrien is voor mij een voorbeeld. Ze begon met (h)eerlijke thee, hippe koffie en taart. Later kwam er een lunch in de vorm van soep of een ‘salad in a jar’ bij. Keer of keer verrast ze met originele ideeën en communicatie. Regelmatig organiseert ze een high tea en werkt ze creatieve samenwerkingen uit.

Een blijver en bijzonder in zijn soort is De Soeptrien in Aalst. Jaren geleden kocht Ann een piepklein pand in één van de mooiste straatjes van Aalst en opende ze deze authentieke soepbar. Dagelijks maakt ze een 3-tal soepen en serveert ze met balletjes, brood en croutons. Voor de extra grote honger zijn er ook nog lekkere broodjes. Simpel toch!

Iets verderop opende vorig jaar Restaurant De Frigo.  Nostalgie is het woord dat in mij opkomt als ik aan deze zaak denk. Je stapt er letterlijk een oude beenhouwerij binnen en komt pas dan in het restaurant. Voor een beter stukje (runds)vlees,  echte frietjes en een frisse salade moet je er beslist eens langs.

Voor een origineel ontbijt ga ik graag naar Zone 53. In deze Aalsterse zaak waan ik mij altijd in een hippe grootstad. Bestel er de toast met gerookte zalm, avocado en een gepocheerd ei of hun super geweldige wentelteefjes! Neem er ook de tijd om het zalige interieur – een combinatie tussen vintage en brocante – te bekijken. Een deel is zelfs te koop. Gevaarlijk!

James Drinks & Fingerfood is dan weer dé plek voor ‘niet zomaar’ een drankje. Bartender Dean leerde zijn vak  in binnen- en buitenland en brengt cocktails met een verhaal. Zijn ‘Signature Cocktails’ brengt hij op zijn manier een ode aan zijn helden. Zo kreeg James Dean er zijn eerbetoon en en vind ik ‘Princess Diana’ op basis van bruine rum, earl grey en green lemon sencha thee helemaal het einde.

Op het vlak van sfeer en gezelligheid krijgt de De Prins Drinkt Koffie  van mij een dikke 10! Het woord ‘pretentieloos’ vat misschien het best deze zaak samen. Geen chichi maar goeie koffie met taarten van Julie’s House aangevuld met een mooi aanbod van homemade lemonades, gins en biertjes. Genieten doe ik er keer op keer van hun bonte klantenmix want zowel de  bomma als de hipster drinkt er koffie!

Voor de beste spaghetti rij ik dan weer naar Kamiel . Iet wat verscholen op de markt van Ternat vind je deze prachtzaak van Caroline en Peter. Hun aanpak is eenvoudig én brillant. Caroline maakt op een AGA-fornuis jouw spaghetti klaar terwijl Peter met veel passie zijn selectie biertjes, whiskey’s en gins aanprijst. Hoe eenvoudig kan een goed horecaconcept zijn.

t Groot Geluk in Aaigem is dan weer de zaak waar ik stiekem van droom(de). Gelegen op de mooie Landries in Aaigem – het dorp waar Jean-Pierre Van Rossem ooit trouwde en Jan De Wilde zijn liedjes schreef – kan je in deze zaak terecht voor een portie geluk. Na een stevige wandeling in de buurt kan je er in een oude boerderij genieten van een heerlijk stukje taart. Het interieur voelt steeds zo ‘hygge’ aan.

De Specht in Iddergem is zo één van die zaken waarbij ik na een bezoekje meteen in mijn pen kroop. Zelf nu na al die jaar, is de Specht nog altijd ’top of my mind’. De locatie is uitzonderlijk ; een stijlvolle chalet aan een prachtige vijver in ’t hol van Pluto’. De chef is een toptalent die iets eenvoudig weet om te toveren naar een topgerecht. Een simpele croque monsieur wordt er een geweldige combinatie van Italiaans brood, dikke plakken kaas en beenhesp en een verrassend slaatje.

Eindigen doe ik met één van de toprestaurants uit de buurt. Hou je van de pure keuken?  Wil je groenten eens op een andere manier bereid zien en proeven van topproducten uit onze regio? Boek dan zeker een tafeltje bij De Vijf Seizoenen. De jonge chefs Jonas & Laurence zullen met veel plezier hun mooiste creaties tonen. Keer op keer ben ik verrast hoeveel creativiteit er daar op het bord verschijnt.

Ken je zelf nog een onbekende parel in de Denderstreek? Laat het mij zeker weten!