Wat een foodie leert van Lyon

Een paar dagen een stad opsnuiven, geeft mij altijd veel energie. Het biedt mij bovendien de inspiratie die ik professioneel nodig heb. Super gepland was de uitstap naar Lyon niet. Wij zochten een leuke bestemming, liefst met wat zon, lekker eten en makkelijk bereikbaar als het even kon. Voor dat laatste is Lyon bijzonder ideaal want de tgv brengt je er in minder dan 4 uur.

En ja wat heb ik er als foodie geleerd?

1. Dat het een stad is met een grote culinaire geschiedenis. Zo werd Lyon in 1935 uitgeroepen als hoofdstad van de gastronomie. De stad heeft 3000 restaurants en omgerekend is dat 1 restaurant per 250 inwoners. De grote Paul Bocuse woonde en kookte er de pannen van het dak. Doorheen de stad laat monsieur Paul nog altijd een diepe indruk na. De overdekte foodmarkt draagt zijn naam en begin volgend jaar opent er als een eerbetoon een belevingscentrum rond gastronomie en aan Bocuse memorabilia is er geen gebrek.

2. Dat een bistro er bouchon heet en de echte een keurmerk dragen. Vergeet de klassieke bistro in Lyon heet een traditioneel restaurant ‘een bouchon’. Over de oorsprong van de naam zijn er verschillende meningen van een wijnkurk tot een gereedschap waarmee ze vroeger de paarden droogden. Eén ding staat vast : een bouchon serveert de traditionele streekkeuken in een authentiek (met de typische rode ruitjes) interieur. De echte gecertificeerde bouchon herken je aan hun kleurrijk keurlabel.

3. Dat het een stad is waar al eens iets op jouw maag blijft liggen. Van kop tot staart nemen ze in Lyon heel letterlijk. In de beenhouwerstoog heb je een ruim aanbod aan orgaanvlees en ingewanden. Charcuterie en gerechten worden vaak op basis van deze “inferieure” producten bereid. In één van de bouchons , wou ik straf doen en bestelde ik mij één van de suggesties. Ik had opgezocht dat het rundsvlees was en het gepaneerd was. Alleen was ik vergeten wel deel het was ☺ De textuur was  wat raar en toen ik wist welk deel het was , was mijn honger meteen over. Rundsmaag is niet meteen smakelijk.

4. Dat één straat de meeste Michelinsterren ter wereld heeft en je er een geweldige foodtour kan doen. Rue Boeuf een klein en gezellig straatje in Vieux Lyon heeft culinair misschien wel het meeste te bieden. De straat telt maar liefst 3 sterrenrestaurants en heeft een bijzonder gevarieerd aanbod aan restaurants en winkels. Dit straatje ligt in Vieux Lyon, de oudste wijk en tevens het toeristische hart van de stad. Zie deze wijk als een combinatie van onze Rue des Bouchers (en zijn opdringerige obers) en de gezellige Patersholwijk. Twee tips voor deze wijk : ga er eerst wat rondkuieren en boek nadien een foodtour bij Lyon Foodtour.     Inspirerend hoe deze organisatie geschiedenis, cultuur en gastronomie bundelt in een 4 uur durende wandeling.

5. Dat je bij Chez Anne leert dat keuzes maken loont. Haast bij toeval ontdekten wij deze geweldige plek. ‘Kijk eens hoe authentiek’ zei ik nog. Ik onthield de naam een reserveerde snel een plekje. Bij Anne is het eenvoudig. Anne kookt, haar man soigneert de klanten. Veel keuze heb je : 1 maandmenu met het beste wat de markt op dat moment te bieden heeft. Je kan kiezen uit 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts. Eén voor één waren onze keuzes voltreffers. Waarom volgen niet meer horeca-uitbaters hun voorbeeld?

6. Praline was tot slot een andere ontdekking. Deze streekspecialiteit zie je in elke bakkerij opduiken. Praline (nee geen praliné)  zijn gekarameliseerde en gekleurde amandelen. Je kan ze kopen als borrelnootje of crunch maar verwerkt in desserten zijn de mierzoete snoepjes fantastisch. Proef zeker eens de tarte au praline en de brioche met deze roze stipjes. Je suikerwaardes vergeet je maar even.